31 Ocak 2012 Salı

20. Mini anket sonuçlandı.

Her ne kadar hem yılbaşının hem de anketin üzerinden epey bir üsre geçmiş olsa da bu yazıyı yazmalıyım. Soruyu bu sefer gerçekten hatırlamamız gerekiyor sanırım.


"Size gelen yılbaşı hediyeleri arasında kitap var mıydı?"


Ankete 47 kişi katılmış, 30 kişi yoktu, 17 kişi de vardı demiş.
Ben hiç duyuramadım sanırım bu sefer, katılımcı sayısının düşüklüğünü buna bağlıyorum. Ancak sonuçlar beni epey şaşırttı açıkçası.


Öncelikle şöyle bir şey var, artık insanlar birbirlerine çok fazla hediye almıyorlar sanki. Siz ne düşünüyorsunuz? Hayat pahalı vs. Tüm bu ekonomik sebeplere bağlamanın yanı sıra, hediye almak için vaktimiz de mi kalmadı acaba artık? 


Ben bu sene sadece 1 kişiden hediye aldım. O da kitaptı. Beni mutlu etmeye yetti mi? Yetti. Hem de fazlasıyla. 


Kitaplar güzel hediyeler. Ancak hediye aldığınız kişinin ne tür şeyler okumaktan hoşlandığını, tabi en başta okumayı sevip sevmediğinden emin olmanız gerekiyor. Sonrasında eğer güzel de bir seçim yaparsanız, çok iyi. Çünkü şöyle bir şey var bence, bana ne zaman biri kitap hediye etse, hediye eden kişiyi dahil edip okuyorum o kitabı. Garip ama gerçek. Yani okuma eylemi kitap ve benim dahil olduğum bir şeyden çıkıp üçüncüyü de yaratıyor. Bu yüzden seviyorum kitap hediye etmeyi ve bana edilmesini.


Şu hediye alma/almama mevzusuna geri dönemk istiyorum. Mesela benim çevremde neredeyse kimse kimseye hediye almadı. Çünkü çok yoğun bir dönemdi, herkesin acelesi, telaşı vardı. Yılbaşını bile kutladık mı emin değilim. Bir de hani şey tipi insanlar var ki Sevgililer Günü konusunda ben de bu insanlardan birine dönüşüyorumi ben çok marjinalim, hediye falan almam, zaten bunlar hep kapitalist düzenin bize dayattıkları bla bla bla... Öyle ya da değil. Ben hediye paketi açmayı seviyorum. Birilerinin beni önemsemesini seviyorum. Birilerini önemsemeyi seviyorum. Kısmet bundan sonraki yılbaşlarına.

4 yorum:

  1. yılbaşı olarak kısıtlanıldığı için belki de ankete katılım az olmuştur diye düşünüyorum

    kendi adıma da belirtmek isterim ki hediye almayı sevsem de vermek daha çok yaptığım bir eylem :))
    daha bir mutlu ediyor beni
    hediyeler arasında kitap olduğu da oluyor ama başka minik şeyler de...

    YanıtlaSil
  2. Bu kadar eylem geçince mevzuya dahil olmadan geçemedim, aslında bence de yılbaşı diye sınırlandırılmasında sorun olabilir.Ben hediye almayı da vermeyi de çok severim, bu ister kitap olur ister başka ufak detaylar ancak bunları sıradan günlerde yapmaktan hoşlanırım.Mesela sadece doğum günlerinde arayan arkadaş istemem , arkadaşlarımın her zaman aramasını isterim, yılbaşında hediye almam ama hemen sonraki hafta bir şey(kitap vs.) arkadaşımın aradığı ama bulamadığı, okumak istediği ama temin edemediği bir şey görürsem almadan geçemem.Biraz uzun oldu ama benim fikrim...

    YanıtlaSil
  3. anketi kaçırmışım. ben yılbaşlarında çok hediye alırım. irili ufaklı, bana da gelir. ama günü önemli değildir. vermeyi severim. bu yılbaşında hep kitap hediye ettim, hepte kişisine göre seçtim. her zaman yeni kitapta hediye etmem, kütüphanemde ki kitapları da biri sevdiyse hediye ederim. evimde ki eşyaları da öyle, ihtiyacı varsa, sevdiyse , al senin olsun diyiveririm.

    YanıtlaSil
  4. kitap hediye etmek hem güzel hem de zor ne sevdiğini bilmek gerek dediğiniz gibi bilemezseniz güzelim kitap çürüyüp gider :))

    YanıtlaSil