20 Haziran 2011 Pazartesi

13. Mini anket sonuçlandı!


Merhaba!

Nasılsınız? Ben iyiyim. Yine Karadeniz dolaylarındayım. Şu an önümde masmavi bir deniz, kulağımda kuş cıvıltıları var. Bir de masada çevirisini yaptığım metin (Burçin belki okuyorsundur,selam!), birkaç kitap ve kalemler... Sürekli masanın üstüne atlayıp her şeyi tarumar eden kedimi de unutmamak lazım. Her şey güzel hoş gibi. Böyle işte...

Ankete bu sefer katılım epey fazlaydı, çok sevindim (: Rekor kırıldı.

Sorumuz şuydu: Aynı anda birden fazla kitap okumak hakkında ne düşünüyorsunuz?

24 kişi yapıyorum bence mümkün demiş.
8 kişi ben yapamıyorum, çok kafa karıştırıcı demiş.
28 kişi de bazen yapıyorum demiş.

Açıkçası ben yapamıyorum'cuların daha fazla olacağını tahmin etmiştim. Öyle olmadı. Ben bazen diyenlerdenim. Ama ben genelde birden fazla şeyi aynı anda okumak zorunda kalıyorum. Genelde de sebebi ya yaptığım çeviriler, çoğu zaman da okul derslerinin benden talepleri sebebiyle oluyor. Ama mesela akademik bir metin/kitap ile bir roman/öykü okuduğumda benim için sorun olmuyor gibi. Bu kafamı çok karıştırmıyor. Belki de bunu çok sık yapmak zorunda kaldığım için artık alıştım. Fakat aynı anda iki edebi eseri okumayı gerçekten sevmiyorum ve yapmamaya çalışıyorum. Bir kere kesinlikle ne birine ne de ötekine yoğunlaşabiliyorum. İkisi de bittikten sonra olaylar, kişiler kafamda bir yumak haline geliyor. Kısacası ben yapamıyorum.

Ama bir de şu var. Bazı kitaplar dinlendire dinlendire okutuyor kendini. Bana kalırsa Savaş ve Barış, Böyle Buyurdu Zerdüşt bu duruma örnek kitaplardandır.İşte ben de böyle kitapları aldığımda elime bir solukta bitirmemeye gayret ediyor, ve arada başka kitaplara da yer veriyorum. Ama bu aynı anda birden fazla kitap okumak kategorisine girmez sanırım.

Neyse, bir anketin daha sonuna geldik. Katılanlara teşekkürler. Yeni ankete de bakmayı unutmayın!

7 yorum:

  1. Okuyorum evet:) Ben "yapıyorum bence mumkun" demistim. Bu cevabımı vermemde uzun yıllar boyunca haftada 4-5 kıtap okumak zorunda kalmak da etken tabıı kı:)

    YanıtlaSil
  2. Bilmiyorum ben aynı anda 2 kitap ya da daha fazlasını okuduğumda sanki bir aşk üçgeni içindeymişim de geride kalanı aldatıyormuşum gibime geliyor. Belki de kitaplara bu kadar duygusal yaklaşmamalıyım (:

    YanıtlaSil
  3. Şehir içinde genelde öykü kitapları ile haşır neşirim. Uzun yolculuklarda mümkün olduğunca tempolu kitapları tercih ediyorum. Akşam eve geldiğimde, romanları seviyorum, elime alıp. denemeler-incelemeler-siyasi ya da felsefi kitapları ise parça parça okuyorum. Tüm bunları yani şehir içi-şehir dışı yolculukları sürekli yaptığım için genelde aynı anda bazen dört kitap birden okuduğum oluyor.:))

    YanıtlaSil
  4. Tek kitaba bağlı kalma dönemi eskide kalmış demek ki, belki de insanın doğasında yok (:

    YanıtlaSil
  5. Yetişmek mümkün değil ki.. Dün akşam baktım. Alıp dursun okurum nasıl olsa derken, 20 ye yakın kitap olmuş bekleyen. Bugün şunu da al dediklerini de insanların alsam sanırım 30 olacaktı bir günde. Başka çaresi yok.:)

    YanıtlaSil