19 Ekim 2013 Cumartesi

"Ders çalışırken çok sıkılıyorum" diyenlere öneriler

Temsili çalışırken fenalık geçiren insan resmi image

Son zamanlarda şöyle mailleri sık alır oldum. 

"Sevgili Okuyan Kedi, blogunu çok seviyorum, ama ben çalışırken çok sıkılıyorum, ne önerirsin?"


Tabii ki de tam olarak böyle mailler değil ancak anlatılmak isteneni anladınız sanırım. Her neyse çalışma işi çok kişisel bir şey; yöntemleri, taktikleri hep alışkanlıklarımıza bağlı olarak şekilleniyor. Birazdan okuyacağınız liste de uzun yıllardır kendim için uyguladığım taktiklerden bazıları. Tahminen oradan buradan duydum, arkadaşlarımdan gördüm ve benimsedim. Kendi yarattığım orijinal fikirler değil. Çok da orijinal değiller zaten (: Listedeki maddelerden bazıları direkt ders çalışma yöntemleri ile ilgili, kimileri de ders çalışırken can sıkıntısını gidermeye dair. Kendinize göre oynamalar yapabilirseniz ve faydalanırsanız ne mutlu bana. Bu arada siz de kendi taktiklerinizi yorum olarak paylaşırsanız çok çok sevinirim. Bir de, eğer bu çalışma taktikleri listesi işinize yararsa, sözel bölümler gibi sürekli uzun metinler okumak zorunda olanlarımızın epey faydalanacaklarını düşündüğüm 'Etkili Okuma Taktikleri' gibi bir şey de hazırlayabilirim. Kendimi çok profesyonel hissettim şu an (:

  1. Artık hepimiz farkındayız sanırım, saatlerce masadan kalkmadan, hiç ara vermeden çalışmanın kimseye faydası yok. Onun yerine sık sık kısa aralar vermek hem dinlenmemizi sağlıyor hem de nefes aldırıyor. Yazın şurada Pomodoro Tekniği'nden bahsetmiştim. Hemen oraya bir bakın bakalım. Ben gerçekten çok faydasını gördüm bu tekniğin, 20 dakikalık çalışma süreleri garip bir hız ve verim kazandırıyor bana.
  2. Liste yapın ama çok çok uzun listeler yapmayın bence. Yaparken çok planlı programlı olduğunuz hissini yaşatsa da aslında içten içe o uzun listeler gözünüzü korkutabilir. Demem o ki, minik minik hedefler koyun önünüze. Tamamladıkça da bir sonraki adıma geçin.
  3. Kabul etmemiz gereken bir diğer şey ise her günün aynı verimlilikte geçmeyeceği. Belki fizyolojik sebepler, belki de güzel havalar bazen kendimizi çok da çalışmaya hazır hissetmememize neden olabilir. Öyle günlerde kendinizi gereksiz zorlayıp moralinizi bozmak yerine çok çok basit hedefler koyun kendinize. Mesela o gün sadece bir sayfa okuyun ya da dersle ilgili hiçbir şey yapmayın. Ertesi gün garip bir şekilde yenilenmiş ve çalışmaya hazır hissedeceksiniz kendinizi.
  4. Masa başında geçirdiğimiz her an çalışıyor değiliz, kabullenelim. Hele bir de önümüzdeki bilgisayar, telefon vs. varsa, sandığımızdan çok daha fazla vakit gidiyor ders dışı etkinliklere. Mesela bugün şeyi öğrendim, bir insan ömrü boyunca ortalama 50 saatini rüya görerek geçiriyormuş. Çok uzun değil mi? Hani biri kalkıp hesaplasa, dese ki bir öğrenci çalıştığı sürenin X saat kadarını ders çalışır gibi görünürken aslında ders dışı şeylere ayırıyor, bence yine bizi epey şaşırtacak bir sonuç çıkar. Yani, masanız, çalışma odanız ya da odanızın bir bölümü sadece çalışmaya ayrılmış olsun. Kendinize ait bir odanız yoksa, evin ders çalışmaya müsait bir kısmı sizin ders çalışma alanınız olsun günün belli saatlerinde. Orada kitap okumayın, oje sürmeyin, çiğdem çitlemeyin. O alana geçtiğinizde sadece ders çalışıldığını bilirseniz bence dikkatiniz daha zor dağılır, hem de verimsiz saatler geçirmezsiniz boş yere.
  5. Ders çalışırken can sıkıntısının en önemli sebeplerinden biri çok da bilmediğimiz, anlamakta zorlandığımız konuları çalışmak. Anlamadıkça sıkılıyoruz, sıkıldıkça anlayamıyoruz. Bu konuda önerim, can sıkıntısının en büyük kaynağını ortadan kaldırmaya yönelik: zorlandığınız konuların üstüne gidin. Konuyu sizden daha iyi anladığını düşündüğünüz kişilerden yardım isteyin, ek kaynaklara bakın... Zorlandığınız konuları görmezden gelerek ilerlemeniz biraz zor gibi gibi. Bu yüzden çok da vakit kaybetmeden, yıl ilerledikçe yeni yeni konular ortaya çıkmadan temel eksiklerinizi gidermeye bakın.
  6. Çalışırken müzik dinlemenin size faydası mı yoksa zararı mı var karar verin. Çok basit gibi görünüyor ama bence epey önemli. Gördüğüm kadarıyla çoğu insan artık müzik dinleyerek çalışıyor. Ben de bunu gördükçe, benim neyim eksik ben de yaparım diyorum ama sonuç tam bir hüsran oluyor. Elbette bu da kişiden kişiye değişir ama ben kesinlikle yapamıyorum, dikkatim dağılıyor. Müzik hemen dersin önüne geçiveriyor. Siz de müzikli ders işine iyice kendinizi alıştırmadan bir karar verin, dikkatiniz mi dağılıyor yoksa veriminiz mi artıyor? Eğer sizin daha iyi odaklanmanızı sağlıyorsa ki son derece olası, o zaman çok şanslısınız, müzikli ders çalışmalara devam.
  7. Çalışma mekanımı sıklıkla değiştiririm ve bu galiba en sevdiğim, en işime yarayan taktiklerden biri, can sıkıntısına da birebir. Eğer yapabiliyorsanız, dikkatiniz dağılmıyorsa dışarıda bir yerlerde çalışın, hava güzelse parkta, bahçede çalışın. Yer değişiklikleri benim moralimi epey düzelttiğinden çalışma isteğimi de arttırıyor.
  8. Bu hafta seminer benzeri bir şeye gittim ve çok ilginç bir şey söylediler orada. Hani mesela bazen bir ders için makale (essay) yazmanız istenir (üniversite öğrencileri için daha çok geçerli sanırım bu). Pata küte yazmaya başlayamayacağınızdan önce bir şema belirlersiniz. Ama işte o ilk adımı atmak o kadar zordur ki, yaşayan bilir. Seminer benzeri şeyde konuşan adam şöyle anlattı. "Önce beyaz bir kağıt alın. Üstüne hiçbir şey yazmadan buruşturup çöpe atın. Sonra çöpten alın, açın ve üstüne yazmaya başlayın. Tertemiz, bembeyaz bir sayfa olmadığınan artık sizin gözünüzü korkutamaz" İlk başta biraz garip gelsiyse de kulağa sonradan işin özünü anladım: Ders konusunda ilk adımı atmak her zaman cesaret istiyor. Mesela uzun süredir anlayamadığınız bir konuyu tekrar çalışmak, deneme sınavlarındaki yanlışlarınıza geri dönmek... Galiba bunların normal şeyler olduğunu, her şeyi mükemmel bir şekilde bilemeyeceğimizi kabul edersek ama aynı zamanda çabalarsak işler yoluna girebilir.
  9. Yazı yazmayı pek sevmeyebilirsiniz, ama sık sık not almak (dersi dinlerken, kendiniz çalışırken) size çok yardımcı olur. Tabii bir de hepimizin hafızası sandığımızdan çok çok daha zayıf. Yok ben unutmam demeyin, beni dinleyin. Ben zaten kağıt-kalemi, yazı işlerini çok sevidiğimden kolaylıkla uyguluyorum bu taktiği. Siz de bir başlarsanız, kısa zaman içinde alışırsınız gibime geliyor. Mesele diyelim bir sınavda yanlış yaptığınız soru var, defterinize tahminen doğru çözümü not edersiniz. Ama o çözümün yanına bir de kendi cümlelerinizle kendinize uyarılar yazın. Hani ciddi cümleler olmak zorunda değil, minik hatırlatıcılar gibi düşünün. 
  10. Faydalı geçen bir çalışma gününden sonra kendinizi ödüllendirin. Ödül size kalmış.
  11. Post-itler, küçük kartlar, fosforlu kalemler... Çalışırken kırtasiye dünyasının size sunduğu nimetlerden faydalanın. 
  12. Derse ara vermek için yemeği bir bahane olarak kullanmayın. Bu konuda çok ciddiyim. Kilo almak bir yana, sağlınız için gerçekten hiç de iyi değil. Neden yapıyoruz peki bunu? Çünkü ders çalışırken herkesin canı sıkılıyor. "Of canım sıkıldı, azıcık dolaşayım evin içinde" çok mantıklı gelmiyor ve yeterince oyalayıcı değil. Ama aç değilsek bile kalkıp dolaptan bir şeyler almak, onları pişirmek ya da ısıtmak, sonra yemeğimizi yerken bir şeyler izlemek çok cazip geliyor. Aman dikkat edin!
  13. Arkadaşlarınızla beraber çalışın. Tabii bu epey kritik bir karar. Ders çalışma bahanesiyle bir araya gelip "Ay saatler de ne hızlı akıp gitmiş yahu" derken bulmayın kendinizi sonra. Mesela ben pek yapamıyorum bu işi, illa bir muhabbet açıyorum sonra da şakalar komiklikler geliyor. Ama yapabilen insanlar kesinlikle öneriyor. Belki şunlara dikkat edebilirisiniz: Mesela en yakın arkadaşlarınızla çalışmak zorunda değilsiniz, çalışabiliyorsanız ne mutlu. Çalışma stilinizin benzer olduğu insanlarla tahminen daha uyumlu çalışırsınız. Mesela bir buluşma günü belirleyin, o güne kadar herkes bir bölümü çalışsın. Buluşma gününde de konular sırayla anlatılsın. Eğer soru çözmeniz gerekiyorsa sonrasında da belki ona geçebilirsiniz. Demem o ki, grup çalışması hakkı verilerek yapıldığında çok çok iyi sonuçlar veriyor, yapılamadığında da çok keyifli, bol kahkahalı geçmiş saatlerden ibaret oluyor.
  14. Çalışırken anlamadığınız, tam kavrayamadığınız yerleri ke-sin-lik-le atlamayın. Yanınızda bir not defteri bulundurun ve oraya not alın. O anlamadığınız yerler yerine oturmadıkça içiniz rahat etmesin. Açıkçası ben bir konuyu ne zaman anlamayıp, "amaan çok da önemli bir şey değil gibi" dediysem pat diye sınavda karşıma çıktı. İşin fenası bazen de o anlamadığım yer yüzünden sonraki konularda da bir şeyler hep eksik kaldı.
  15. Bir diğer öğrenci kendini kandırması da sanırım iyi bildiğimiz ya da sevdiğimiz konulara daha çok vakit ayırmamız, daha çok çalışmamız. Ben bunu lisede çok yapardım. Sözel derslerim daha iyiydi, durup dururken ve hatta ertesi gün geometri sınavım varken kalkar tarih çalışırdım. Bunu yapmayın kesinlikle. Can sıkıntısından kaçmak için o gün yapmanız gerekenleri unutmayın. Böyle geçici bir çözüm yerine, canınızı sıkan konuların neden canınızı sıktığını anlamaya çalışın. İnsan doğası gereği zor olandan kaçıyor. Bilmediğiniz, zorlandığınız konuların üstüne giderseniz zamanla onlara da alışırsınız ve belki seversiniz de.
  16. Ve son olarak, moralinizin çabuk bozulmasına izin vermeyin. Hop diye bozulmasına izin verirseniz, bugüne kadarki çabalarınızın, emeklerinizin ve yorulmalarınızın da anlamı kalmaz.
Herkese iyi dersler (:

51 yorum:

  1. ah o 15. madde :) ilkokuldayken ertesi günkü matematik sınavına çalışmak yerine çalıkuşu okumuştum, gerçi pişman değilim yine olsa yine yaparım gibi geliyor :)
    ancak üniversitede öğrendim kronolojik çalışmayı o da bitti, mastere kısmet artık :)
    teşekkürler ayrıca...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, işinize yaradıysa ne güzel. Kolaya ve sediğine kaçmak insanın doğasında var sanırım (:

      Sil
  2. Bu uğraşların için sana gerçekten minnattarım.Tam da ders çalışmaya oturduğum sırada bilgisayar önümdeyken birazcık takılsam birşeycik olmaz düşüncesiyle her zaman ilk baktığım blog olduğun için yazını görünce havalara uçtum resmen. Şu anda tamamen motive olmuş durumdayım ve maddeleri not ettim artık uygulamaya başlayacağım.Gerçekten tüm uğraşların için tekrar teşekkürler.Etkili okuma taktikleri yazını da sabırsızlıkla bekliyorum.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok sevindim yorumuna (: Umarım uzun vadede deişine yarar ve iyi sonuçlar alırsın. Kolaylıklar ve sevgiler (:

      Sil
    2. Ben dil bölümü öğrencisiyim ve son yılım ama netlerim çok kötü senenin başında deli gibi ders çalışıyordum iki gündür midem bulanıyor ders çalışmak istemiyorum ne yapmalıyım. Yukarıda açıklamşsınız ama dil bölümüyüm diye extra bişey söylersiniz diye yazıyorum

      Sil
  3. Değerli, özen gösterilmiş, zevkle okuduğumuz önerileriniz için emeğinize sağlık. Notlar alarak uygulamaya çalışmaktayım.
    Etkili Okuma Taktikleri önerilerinizi de beklemekteyiz:)
    Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize ve ondan önemlisi işinize yarayacağını düşünmenize gerçekten çok sevindim (: İyi çalışmalar

      Sil
    2. Çokiyi fikirlerin var

      Sil
  4. Geçenlerde çok çabuk motive olmuştum ama yine dikkatim dağıldı haftaya da sınavlarım başlıyor 2 hafttada toplam 13 sınavım var ama hala çalışasım gelmyor. Yni motivasyonum çabuk bozuluyor ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendine güven arkadaşım, kendine başaracağına yönelik bir yazı yazabilirsin.
      sonra motivasyonun azaldıkça okursun, ben denedim, işe yarıyor.
      sadece kendine güven ve otur o masaya! sen iste yeter ki, elinden geldiğince çalış.
      iyi çalışmalar, başarılar .. :)

      Sil
    2. okuyan kedi bn plan yapıyorum çalışmak istiyorum ama dersin başına oturunca çabuk sıkılıp kalkyorum ve neye nereye çalışacağıma karar veremiyorum

      Sil
  5. Bizi bilgilendirdiğiniz icin size cok minnettarım tekrardan cok saolun:)

    YanıtlaSil
  6. Blogunuzla yeni tanıştım ve başarılı bir yazı olmuş. Bu gün ders çalışma bahanesiyle dershaneyive konseri astım fakat oturup dizi izledim bütün gün bu bilgisayarı odamdan uzaklaştırmam lazım en kısa sürede (:

    YanıtlaSil
  7. Bende bu yapilmaması gerekenleri ders çalışırken yapanlardanım ve motivem hep yerlerde. Bu yazı işime yarar umarım.Denicem şimdiden saolun :)

    YanıtlaSil
  8. Cok iyi nasihatler

    YanıtlaSil
  9. Test çözmek sıkıcı geliyor bana

    YanıtlaSil
  10. benimde matematik hiç iyi değil ne yapıcam bn?

    YanıtlaSil
  11. sayısal derslerle aram küçüklüğümden beri hep kötü olmuştur(örnek: ilköğretim 1-2. sınıf, konu kesirler. babam bir elmayı ikiye bölüp, kaç tane parça var diye sorduğunda bir diyen birisiydim #sorrynotsorry)
    ama şöyle bir durum da var: ingilizce çalışmaya bayılıyorum, çok eğlenceli ve okulum pek önemsemiyor
    NE YAPMAM GEREK?

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler, kendime olan güvenim geldi ve artık motivasyonumu artırmaya yönelik çalışmalara başlayacağım.
    Hemen olacak iş değil zaten ama olacak.
    Ve elimden kurtulamaz değil mi, ben istedikten sonra :)
    Sınavlarım başlıyor ve son gaz çalışacağım! Mesela verim almak konusunda çok yanlış yapıyordum ben, bir oturuşta 4 saat aralıksız, sonra pert oluyorsun. Bazen çözdüğün soruları bile nasıl çözdüğünü unutuyorsun.
    Bir saat çalışmalar sonrası 10 dk molalar verimi artırıyor arkadaşlar.
    TV başına oturmayı tavsiye etmem ama. 10 dk oluyor sana 2 saat.
    Birkaç sayfa dergi okumak, uzanıp vücudunu dinlendirmek, dışarı çıkıp hava almak, en olmadı balkonda birkaç derin nefes almak olabilir.
    Başarabiliriz! Kendime güveniyorum, siz de güvenin. İyi çalışmalar :)

    YanıtlaSil
  14. çok uzun yazmışsın anlamadım bişi ama gerçi saoll

    YanıtlaSil
  15. sevgilimle buluşcam öpüşcem

    YanıtlaSil
  16. Yahu ben bıktım ders yapmaktan üniversite sınavına gireyim de kurtulayım diyorum. Ders yapmayı sevmiyorum artık ilk başlarda çok seviyordum ama şimdi hiç sevmiyorum anlatılanları da pek takmıyorum. Hani insanda sorumluluk duygusu yoktur derler ya o işte öyle değil ; ders dışında herhangi bir sorumluluk verseler gider yaparım. Bıktım ya ders ders ders git çalış deseler çalışıcam bi yerde bu ne ya.
    Napacaz dersi sevdirmenin bi yolu yokmu ? ygs denemelerinden az çalışarak 300e yakın civarda alıyorum bu halle girerim bi yere diyorum da ilada ders çalış diyolar napacam fikir ?

    YanıtlaSil
  17. Ve bu yazıyı bile okurken sıkılıp atlamam benim umutsuz vaka olduğumun kanıtıdır.

    YanıtlaSil
  18. Yapacagima basaracagima onumdeki teog sinavimi ezecegime inaniyorum. Daha yolun basindayim, ilk adimi duzgun atmaliyim ki gerisi gelsin.. Mumin S. Ne demis; Kafesten cikinca degil, icimizdeki kafesten cikinca ozgurlesiriz.. Asla pes etmeyin, ben etmiyorum. Bu yazida kendine motive arayanlara ilham olur insallah:) Tesekkurler okuyan kedi..

    YanıtlaSil
  19. Çok faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  20. telefnu ayiramiyorm yanimdan mesaj gelir biri arar diye ama oluncada calisamiyorm napmaliyim (bu arada yazınız güzeldi teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  21. Farklı bir bakış açısı için de burayı inceleyebilirsiniz.
    http://sinavsistemleri.com/ders-calisirken-sikilmayi-onlemek/

    YanıtlaSil
  22. Okuyan kedi benim sorunum ders çalışmaya başlayamamak okuldan beşte geliyoyorum çok yorgun oluyorum bur saat dinleneyim diyorum yetmiyo hadi iki saat diyorum bu sefer kalkamıyorum ertesi gün şu saatte çalışıcam diyorum yapmıyorum ne yapmalıyım lütfen bu yorumu gör ve cevap ver okul açılmadan sorunlarımı gidermek istiyorum altıncı sınıfa başlıyorum bu sene nolurr cevap ver

    YanıtlaSil
  23. Teşekkürler çok beğendim daha uygulamadım ama işe yarayacağına inanıyorumm.....

    YanıtlaSil
  24. Benim derse oturmayla ilgili çok büyük sorunum var .Bir gün çalıştıysam 2 gün dinleniyorum.Bu sorundan rahatsız oluyorum.Bir de derse oturacağım diyirom ama bir türlü oturamıyorum.Ve ciddi derece de sürekli program yapıyorum.Lütfen bana yardım eder misiniz?

    YanıtlaSil
  25. merhaba.bloguna ilk girişim.aslında ilk gördüğüm bir şeyi hemen beğenmem.ama blogun gerçekten çok hoşuma gitti.hazırladığın için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  26. Sayın okuyan kedi, çalışmanız gerçekten çok güzel tebrik ederim. Biz tembel insanlar için birebir, ama tembellikten açıp da bunu okumak da büyük bir adımdır. En çok 17.maddeyi beğendim işime çok yarayacak, Allah razi olsun (;

    YanıtlaSil
  27. Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. :) Yarın sabah bunları uygulicam.

    YanıtlaSil
  28. Benim derslerim yabanci dil seklinde ben normal ders calismaya bile zor alisan bir insanim birde yabanci dil derslerim var calisma teknikleriniz gercekten cok guzel bana da tavsiye verir misiniz yabanci dersler icin

    YanıtlaSil
  29. ben bu makaleyi bile okumaya üşendim ya :(

    YanıtlaSil
  30. Her ne kadar geç görsemde bu yazıyı sevindim. Zararın neresinden dönerseniz kârdır. Üstelik bu maddeler beni anlatıyor. Tüm eksiklerimiz için bir madde yazılmış. Kardeşim sana da çok teşeklür ederim bana bunları okuma imkanı sunduğunu için.

    YanıtlaSil
  31. Sıkıldım bıktım benim yaşadığımı bir de hammal yaşar ezziyetten farkı kalmadı.Allahım Yarabbim sen sabır ver ben napıcam nedicem deliricem en sonunda.Normalde iyi giden okulum şu yazılılarla dünyanın en berbat yeri.Hangi sınava çalışıcam hepsi eksik offfff Allahım sabır ver deliricemmmmmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynısı bide ben yeni gördüm bu yazıyı üniversiteye gidiyorum.Ve sıkıldım bunu aratınca bu çıktı .senin yorumunu okuyuncada aynısının bendede olduğunu gördüm.yanıt yazdım.neyse sen kaça gidiyosun ?

      Sil
  32. Merhaba ben ders calisirken hemen uykum geliyor yani eskiden böyle olmazdı bir de soruyu çözerken bazı şeylerle uğraşıyorum soruya odaklanamjyorum ve en sevdiğim derslere yöneliyorum ama en hüsranda o en sevdiğim derslerin kötü çıkması bana yardım edebilir misin çok ihtiyacım var 9.sınıfım lütfen

    YanıtlaSil
  33. Denicem.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  34. Oldukça güzel tavsiyeler vermişsiniz ama 4. Madde de vermeye çalıştığınız örnek pek olmamış. Bir insanın ömrü ort 70 yıl desek her gün 7 saniye rüya görüyor demek. Aslında oldukça az. Ama dediğim gibi genel olarak güzel tavsiyeler.

    YanıtlaSil
  35. yaw ben de okumaya üşendim şimdi :D

    YanıtlaSil
  36. okumak çok zor okumayın ebn okumadın dzgsfdghjk

    YanıtlaSil