12 Temmuz 2011 Salı

14. Mini anket sonuçlandı!



Farkettim ki mezuniyet, balo (bunları da bir ara anlatıcam,söz) derken ben sadece kitap yazılarını değil anketi de boşlamışım fakat cevabından emin olduğum bir soru olduğundan bir sorun yok. Ben doğru düzgün duyuramasam da cevaplayan 30 kişiye çok teşekkür ediyorum! Gelelim soruya!

"Piyasadaki kitap fiyatlarını nasıl buluyorsunuz?"

25 kişi pahalı buluyorum demiş, geri kalansa bence uygun...

Ben elbette pahalı dedim. Yahu gerçekten çok pahalı değil de ben mi abartıyorum yoksa? Tabi ben pahalı diyorum da basım tarafinı,maliyetleri falan hiç bilmediğimden hesaba da katamıyorum. Söyle de bir şey var tabi, ayda kaç tane kitap aldığınıza bağlı olarak da değişebilir bu konu hakkındaki fikirleriniz. Mesela pahalı dersiniz ama ayda bir kitap alıyorsanız bu konu kafanızı çok da meşgul etmez ama ben gercekten çok kitap alıyorum ve bazen sarsilacak bir bütçem dahi kalmıyor. 

Bu konuda çok bilgili olmasam da bence kitaplara ödenen paranin çok büyük bir bölümü kapağına ve lüks kağıtlara gidiyor. Elbette önemli bunlar da ama eğer kitabın fiyatını ikiye katlıyorsa belki de biraz gereksiz. Piyasaya genel olarak bakıldığında, fiyatların 15 ile 25 arası değiştiği görülüyor. Diyelim ki iyi bir okuyucusunuz ve ayda 4 kitap bitiriyorsunuz (çoğunuzun bundan daha çok okuduğunu biliyorum) bu da demek oluyor ki ayda sırf kitap harcamanız 80 lira civarında oluyor. Herkesin bütçesi kendi bileceği iş elbette ama her ay düzenli olarak bu parayı harcamak çok çok kolay da değildir bence. Tabi buradaki hesap tek basına yaşayan bir insan için geçerli. Bir de cocuk ya da cocuklarınız varsa, cocuk kitapları da oldukça pahalı. Neyse. Kısacası kitaplar biraz daha ucuz olsa ne değişecek diye de sorabilirsiniz. Bence hiçbir şey değişmez. Ülkede kitap okuma oranın düşük olmasının en ufak sebeplerinden biri bence fiyatların yüksek oluşu. Alışkanlık olmadıkça, bedava da dağıtsanız o kitaplar ya sinek öldürmede de ya da yelpaze olarak kullanılırlar.

Evet kitaplar maalesef pahalı. Alternatifler elbette var ama sıcak bakar mısınız bilmem. Eski kitapçılar bir çözüm ama yeni çıkanları bulmakta zorlanabilirsiniz, bulursanız da büyük olasılıkla korsan olacaktır. Açıkcası uzun süredir severek gittiğim bir eski kitapçım olmadıgından biraz tepkili gibiyim. Diğer bir seçenek e-kitaplar. Elbette e-kitap okuyucuları  da epey pahalı ve henüz Türkiye'de çok fazla yayinevi e-kitap yayınlamıyor. Ama eğer benim gibi sürekli akademik makale ve yabancı yayın okumak zorundaysanız, kaçışınız yok. Belki tanıdıklar, arkadaslar arasında kitap değiştirebilirsiniz ki bu benim ailemin gercekten iyi olduğu bir konu. Ama bunun için az da olsa benzer okuma zevkine sahip tanıdıklar şart. Başka başka... İnternetten sipariş verebilirsiniz belki. Ben bunu hiç uygulamadım ama yapanlar oldukça memnun ve fiyatların da kitapçılara nazaran daha uygun olduğunu söylüyorlar. E tabi bir de kütüphaneler var. İyi ki var. Ben bu konuda gerçekten hep çok şanslı oldum. Umarım sizin de yakınlarınızda aradıklarınızı bulabileceğiniz bir tane vardır.


Benim düşündüklerim ve çözüm önerilerim böyle. Hepinize kazandıklarınızı kitaplara yatıracağınız bol kazançlı günler dilerim (:

1 yorum:

  1. Merhaba;
    Anketi kaçırmışım ama söylemeden duramam:)
    Ayda ortalama 5-6 kitap okuyorsanız, iki de çocuğunuz varsa ve onlara da ayda en azından 2şer kitap alayım diyorsanız ve Türkiye standartlarında ortalama bir gelire sahipseniz... Kitaplar çok ama çok pahalı, kitap almak tam anlamıyla lüks!
    İnternetten sipariş nispeten daha uygun ama yine de pahalı. Kırk yılda bir, bir kampanyaya falan denk gelirseniz âlâ!
    Kütüphane bir şans evet, ama benim gibi okuduğum kitap kitaplığımda durmalı diyorsanız kütüphaneden alıp, okuyup, çok beğendiğiniz kitabı satın almadan rahat edemezsiniz:)
    Selamlar...

    YanıtlaSil