20 Ağustos 2011 Cumartesi

Ajanda Mevzusu.


Siz ajanda kullanabilenlerden misiniz?

Özellik ajada kullananlardan mısınız diye sormadım. Çünkü biliyorum işin sırrı ajandayı alıp, ilk birkaç gün/hafta bir şeyler yazıp, yazdıklarını da unutup sonra da bir kenara atmak değil ajanda kallanmak. Ya da yıl boyunca çantanızın diplerinde ikamet etmesi ama sizin el sürmemeniz hiç değil.

Çoğu insan Ocak ayında ilk notlarını almaya başlar gıcır gıcır yeni ajandasına. Benim için yeni ajandaya başlama ayı Eylül'dür. Genelde yaz aylarım bomboş geçmese de ajanda kullanmamı gerektirecek kadar önemli şeyler olmaz hayatımda. Okulun açılmasıyla birlikte, koşu başlar.

Ben ajandasız yapamayanlardanım. Hatta bazen ajanda dar geliyor, elimin üstüne de kullanmaya başlıyorum. Yazları şort giyerken, bacağımı kullanmışlığım da vardır not almak için.

Son yıllarda o kadar güzel ajandalar var ki piyasada, mümkün olsa birden fazla kullanırım. Lise boyunca ve üniversitenin ilk yılında, Giller'in ajandalarını kullandım. Kedi ya da köpekli olanı seçebileceğiniz bu ajandalar bana çok kullanışlı gelmişti. Her güne bir yarım A4 boyutunda sayfa ayrılmış bu ajandanın her sayfasının altında sahipleri tarafından resimleri gönderilen kediler ya da köpekler ve onlar hakkında kısacık yazılar yer alırdı. Sitelerine şuradan bakabilirsiniz. Artık bu yıl için geç ama 2012-2013 için siz de evcil hayvanınızın fotoğrafını yollayabilirsiniz. Ben elbette kedili olanı seçerdim.

Sonra üniversitede, kapağında kocaman bir kedi olan ajandaların yeteri kadar cool olmadığına karar verince Moleskine kullamaya başladım. Ama çok iyi bir tercih yapamamışım çünkü yine yarım A4 boyutunda sayfaları olan bir ajandaydı fakat bu sefer farklı olarak bir sayfaya şimdi tam hatırlayamasam da ya 5 ya da 7 gün sığdırılmıştı! Benim nohut büyüklüğündeki harflerim elbette günlere sığmadı, ve pek rahat kullanamadım. Fakat sayfa dokusu kesinlikle mükemmeldi.

Son iki yıldır paperblanks ajandaları kullanıyorum. Şuradan bakabilirsiniz. Remzi Kitabevi'nde satılıyor, ben genelde orada rastlıyorum. Kelimelerle tarif edilemeyecek kadar güzel kapakları var. Fiyatları biraz yüksek fakat bence kesinlikle değer. Hele ajandaları bitirdikten sonra saklayanlar için birebir.

Bu hafta içinde yeni ajandama karar vermem lazım. Bu sene öyle yoğun bir sene olacak ki, bol boşluklu bir taneye ihtiyacım var! Tavsiyelere açığım.

Son olarak, geçen seneden beri çok faydasını gördüğüm bir şeyden bahsetmek istiyorum. Evet ben ajandasını düzenli kullanan biriyim fakat bazen ay boyunca ne güne neyi yetiştirmem gerektiğini bir seferde bakıp görmek istiyorum. Kuş bakışı misali. Evet ajandaların ön sayfalarında günlere karelere bölünmüş takvimler oluyor ama bana daha büyüğü lazım. İşte bu nedenle, şöyle bir şey yapıyorum.

2 adet A4 kağıdı, boydan yan yana bantlıyorum. Yani iki kağı yan yana birleşmiş oluyor, büyükçe bir dikdörtgen elde ediyoruz. Sonra 30 ya da 31 günlük, klasik takvimi çiziyorum bir cetvel yardımıyla. Renkli kalemleri çıkarıyorum çekmecemden. Önce ayın adını yazıyorum en tepeye, boyuyorum bir güzel. Sonra da Pazartesi'den Pazar'a yazıyorum, ay adının altına. Sonra da işte 1-30/31'e kadar sayılar yazılıyor. Böylece kocaman bir takvimim olmuş oluyor. Bu arada bantlı taraf arkada kalıyor elbette. Hem katlanabildiğinden ötürü istediğiniz gibi dosya, kitap arasına da sıkıştırabilirsiniz ya da duvara falan asabilirsiniz. Sonra da başlarsınız artık ay boyunca her günün payına düşeni yazmaya.

Zaman geçtikçe biten günün üstüne kocaman bir çarpı koymayı da unutmayın!

5 yorum:

  1. Evet ben kesinlikle ajanda kullanabilenlerdenim=D Hatta ajanda kullanmayı o kadar seviyorum ki! Söylediklerinin çoğuna katılıyorum, ben de her ihtiyacımı karşılayacak bir ajandaya sahip olmak istiyorum. Genelde sene sonuna doğru alıyorum ve bu sene için aldığım ajandadan o kadar memnunum ki! Ben "kawaii" adını verdiğimiz sevimli şeyleri çok seviyorum, etsy'den harika bir ajanda buldum, şu an satın aldığım kız başka bir yerde satış yapıyor, işte benim ajandam: http://www.ebay.com/itm/2011-NEW-MINIMATE-DIARY-JOURNALS-PLANNERS-STICKER-BROWN-/110632990942?pt=AU_Books_Accessories_Gift_Books&hash=item19c23d78de#ht_500wt_716

    YanıtlaSil
  2. Ah ben internetten alışveriş yapmaya başlasam neler alıcam da bir türlü öğrenemedim şu işi. Pek de araştırmadım açıkçası. Ajandana baktım, bayıldım. Ben de o dediğin şeyleri çok seviyorum (:

    YanıtlaSil
  3. kullanamıyorum ben :( ne yazıldığını da hep merak etmişimdir, sınav/davet/doğum günü notları vesaire en fazla bir satır tutar, gerisine ne yazılıyor? :) bu sene de deneyeceğim tekrar kullanmayı :)

    YanıtlaSil
  4. Ben yıllardır Moleskine kullanıyorum kızım da Giller kullanıyor ve çok seviyoruz umarım sen de senin için kullanışlı olanı bulursun.Senin yarattığın sistem de çok kullanışlı bu arada.
    Çeşnici Handan/Alternatif Mutfak

    YanıtlaSil
  5. Hımmm.. Benim gibi okul sezonuyla yılı başlatan biri daha :) Hatta hafta içi ben de Remzi'ye gidip, yazında bahsi geçen ajandaları tek tek inceledim. :)

    Benim ajanda kullanımım daha çok günlere değil de not almaya odaklı. BU üzden iki senedir Avon'un şu ajandasnı kullanıyorum: http://static.pudra.com/generated/9075/610x345/avon-mkle.jpg Dışı pembe deri kaplı, sol taraftaki sayfalarda bir haftanın günleri var, sağ taraftaki sayfalar ise sadece not almak için ayrılmış :)

    Ben memnunum aslında ama galiba 2 senedir aynı ajandayı kullanmaktan sıkıldım biraz. Şimdi yine bunun kadar kullanışlı bir ajanda arıyorum.

    Sanırım ben de blogda bu konuda yazacağım :)

    hayalperest.im

    YanıtlaSil