16 Eylül 2012 Pazar

Yıldız Tozu - Neil Gaiman

Neil Gaiman'ı bilir ve severim. Bu sebeple de tatile çıkarken bavula ilk onun kitaplarından birini, Yıldız Tozu'nu attım. Keyif alarak da okudum.

Gaiman Sandman, Good Omens, American Gods, Neverwhere gibi kitapların yazarı bir İngiliz. Herhalde Türkçe'ye çevrilmeyen kitabı kalmadı. Yazar hakkından daha fazla bilgi için sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kitaba gelecek olursak, eğlenceli bir kitap. Büyükler için peri masalı. Ancak benim canımı bir nokta o kadar sıktı ki bu kitabı okurken: çeviri. Kitap İthaki Yayınları'ndan çıkmış ki ben bu yayınevinin kitaplarına bayılırım, bu ay yeni ne çıkardılar diye ara ara sitelerine göz gezdiririm. Maalesef bu sefer çeviriden hiç memnun kalmadım. Çeviri bir yana, genel olarak özensiz hazırlanmıştı bence. Kitap içindeki görseller bile piksel pikseldi vs.

Kitabın konusuna gelecek olursak, genç kahramanımız Tristran Thorn köyün güzel kızı Victoria Forester'a aşık olur ve onun gönlünü çalmak için beraberlerken gördükleri kayan yıldızı bulup getireceğine dair söz verir. Ancak bu yıldızın peşinde bir tek Tristran yoktur. Macera böyle başlar ve devam eder de eder. Gaiman'ın esprili, oyunlu dilini severim ben genelde ancak bu kitapta pek bunun izine rastlamadım maalesef.

Bu akşam için planım Stardust'ı, yani bu kitabın filmini izlemek. Eğlenceli olduğunu duydum. Genelde filmler kitapları aratır ancak bu sefer tam tersi olacağa benziyor.

Tüm bunlara rağmen, okursanız keyif alabileceğiniz bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yine de İngilizcenize güveniyorsanız, orijinalinden okuyun derim ben.

5 yorum:

  1. Neil Gaiman'ın blogunu düzenli takip eden, yazdığı her şeyi deli gibi okuyan ben okuyup bitmesin diye Yıldız Tozu ve Amerikan Tanrıları'nı henüz okumadım. İthaki'den kötü çeviriye şimdilik hiç denk gelmemiştim ama yorumunu dikkate alıyorum. Yıldız Tozu'nun orijinalini okuyacağım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. filmi cidden çok güzel, benim moralim bozuk olduğunda açıp açıp tekrar izlediğim filmlerden biri hatta. iyi seyirler diliyorum sana :)

    YanıtlaSil
  3. Kitabı severim, filmine ben de bayılıyorum, pek eğlenceli:)

    YanıtlaSil
  4. büyükler için yazılmış peri masalı gibi. koralin ile benzer etkiyi gösterir. ne de güzeldir.

    YanıtlaSil
  5. 15 sene oldu okuyalı herhalde. cok keyıf almıstım. fılmının oldugunu bılmıyordum..

    YanıtlaSil