23 Nisan 2011 Cumartesi

8. Mini anket sonuçlandı!


Öncelikle bu anket sorusu için Photographis'e (Marvin the Martian) teşekkür etmeliyim. Oldukça ilgi çekici bir anket oldu, epey kişi fikrini beyan etti. Ne güzel!

Sorumuz şuydu: Hiç sadece kapağı için kitap satın aldınız mı?

Ankete 52 kişi katılmış.
27 kişi evet, bunu yaptım demiş
25 kişi, asla asla asla demiş

Soru sanki kulağa kötü bir şey yapıyormuşsunuz gibi geliyor. Belki biraz daha tarafsız bir hale getirmeliydim. Her neyse. Ben evet cevabı verenlerdenim ve sürekli olmasa da yapıyorum bunu. Ve kesinlikle kötü bir şey olduğunu da inanmıyorum. Cevaplar neredeyse yarı yarıya çıkmış. Açıkçası ben bu kadar fazla evet cevabı beklemiyordum. Yalnız değilmişim...

Neden kötü bir şey değil, izin verin açıklayayım. Sizi bilmem ama ben farklı yazarları tanımayı isterim, severim. Yorumlara, tavsiyelere kulak asmadan yaparım genelde bunu. Hal böyle olunca, kitap rafları arasında gezinirken, elbet eliniz gelişi güzel kitaplara gider. Adlara bakarsınız, kalınlığına bakarsınız, fiyatına tabii ki de bakarsınız, varsa yazarın resmine bakarsınız... Bunlar gayet doğal şeyler. Okuma eylemini romantize etmenin alemi yok bence. Bir de kapağa bakarsınız tabi. Kiminin tasarımı, kiminin renkleri etkiler sizi. Öyle kitaplar vardır ki, içindeki sayfalarda anlatacağının girişini yapar, sizi hazırlar kapağıyla.

Bu nedenle ben kapaklara bakarım. Hep bakmam ama. O zaman da biraz garip olur. Fakat almak istediğim kitabın kapağı güzelse, keyfim pek yerine gelir. Sonuçta göz güzel şey görmek ister. Şimdi ters mantıktan, kapağını beğenmediklerimi almıyorum gibi bir sonuç da çıkabilir ortaya. Elbette öyle saçma bir şey yapmıyorum. Daha o kadar şekilci olmadım (:

Ben deneysel kitap alışverişlerimde bu yönteme başvuruyorum. Sonuçları elbette belirsiz. Kitapları karpuza benzetirsem, büyük olasılıkla benden nefret edersiniz (: Ama haksız da değilim bence. Kesmeden içini bilemeyiz ama önce bir elimizle yoklar, tok tok sesi dinleriz. Öyle değil mi?

Ankete katılan herkese çok çok teşekkürler.

Önümüzdeki ankette görüşmek üzere.

2 yorum:

  1. şu eski ciltlere de bayılıyorum, sahaflardan aldığım kitaplar hep ciltli, şömiz kapları da var. Fotoğraftaki Jules erne ciltleri de ziyadesiyle baştan çıkartıcı:)) herhalde maliyetinden artık hep karton kapak yapılıyor.

    YanıtlaSil
  2. Ben de bayılıyorum ve genelde daha rahat oluyor bence sayfaları açık tutmak vs. Ve daha geç eskiyor kitaplar ciltli olunca ama kesinlikle fiyatı artıyor kitabın, maalesef.

    YanıtlaSil