11 Eylül 2011 Pazar

Tarhana Pazarı.


Evde büyük bir telaş var. Her malzemeden 10ar kilo katılarak, dev bir tencerede tarhana yapılıyor. Şu an için kaynama aşamasında.

Her yörenin, mahallenin hatta ailenin tarhana yapma usulü başkadır. Bizimkini anlatayım mı?

Önce 10 kilo soğanın kabukları soyuluyor, parmak parmak doğranıyor. Sonra bir o kadar da acı-tatlı kırmızı biberler halka halka dilimleniyor. Çekirdeklerin kaçması sorun değil, onlar zaten elekte elenecekler. Sonra yine 10 kilo civarında domateslerin kafaları alındıktan sonra sekize bölünüyor.

Şimdi kocaman ama gerçekten kocaman, hani 5 yaşlarında bir çocuğun içine sığabileceği büyüklükte bir tenecereye, pişme sürelerine göre en alta soğanlar onun üstüne tarhana otu (bakın resmini koydum) onun üstüne biber en üste domatesler gelecek şekilde yerleştiriliyor, sonra da iri taneli tuz sepiliyor. Tuz hem aroma veriyor hem de tarhananın kurtlanmasını engelliyor.

Sonra bunlar yaklaşık 7-8 saat ocakta pişiyor. Domatesler falan iyice eriyor, bulamaç halini alıyor. Sonra içinden katı parçalar, tarhana otu falan alınıyor, içine un katılıyor. Ama epey un. Mesela bugün annem bana 5 kiloluk un aldırdı bakkaldan. Sonra o unlu şey biraz bekliyor, sonra da nane ve kimyon eklenmiş yoğurt ekleniyor. Eğer isterseniz, tatlı tarhana yapayım küçük çocuklarım da yesin derseniz acı biber koymuyorsunuz ama onun yerine sakız ya da karanfil koyabilirsiniz. Bu sakızlı, karanfilli tarhana mide hastalıklarına da birebir.

Bu noktadan sonra artık cıvık bir şey ortaya çıkıyor. Temiz bezlerin üzerinde kurutmaya başlıyorsunuz. İster kurutup elekten geçirip toz haline getirebilirsiniz isterseniz de hamur halinde buzdolabında saklayabilirsiniz.

Burası kitap blogu, bize ne tarhanadan demeyin. Tarhana güzeldir. Hele bazı aileler tarhana yapım aşamasında 20-30 kadın toplanır, tarhana olurken bir yandan dans eder, dedikodu yaparlar. Ben tercüme yaptım tarhana olurken, bir de azıcık domates doğradım. Tam mevsimi şu an, yapacaksanız elinizi çabuk tutun. 8 kilo, size ve ailenize yetecek bir tarhananın maliyeti yaklaşık 25 lira. Faydalarından bahsetmiyorum bile.

Ben tarhanayı çok seviyorum!

2 yorum:

  1. Yazıyı okurken canım çekti. Kışın ne güzeldir evde yapılmış tarhananın çorbası. Yapımını ilk kez okuyorum. Meşakkatli bir işmiş.

    YanıtlaSil
  2. Ben de çok seviyorum.Afiyet olsun.

    YanıtlaSil