2 Nisan 2012 Pazartesi

Okumaya vakit ayıramayanlar için bir öneri.

Maalesef son zamanlarda istediğim kadar çok kitap okuyamıyorum. Nitelik ve niceliği bir yana bıraktım, kitaplara yeteri kadar zaman ayıramıyorum. Çünkü aldığım dersler için okumam gereken şeyler var. Onlar bitince de açıkçası başka bir kitabı elime alacak gücüm kalmıyor, kendimi sokağa atıyorum ya da saçma sapan diziler izliyorum. Üzücü ama durum böyle.
Bu sebeple aklıma bir şey geldi. Daha önce denemedim bunu ama şunun farkındayım, eğer elimin altında ne kadar az kitap okuduğumu gösteren bir şey olursa, belki kendimi daha kötü hissederim, biraz daha fazla okumaya gayret ederim. Çünkü böyle somut bir şey olmadığında, haftada 2-3 kez aklıma ne kadar az kitap okuduğum geliyor, birkaç dakika üzülüyorum, sonra yine işe güce dalıyorum.
Ben de şöyle yapmaya karar verdim. Son derece basit, eğer yapmak isterseniz siz de en fazla 5 dakikanızı alır. Bir adet kareli defter sayfası alın, ya da çizgilerinize ve cetvelinize güveniyorsanız çizgisiz bir A4 kağıdı. Sonra başlayın minik karelere bölmeye. Ben bu "okuma cetveli"ni ajandamda taşımayı planladığımdan minik bir tane yaptım. Yani her kare 3x3 defter karesinden oluşuyor. Böyle minik karelere ayıra ayıra Nisan-Mayıs-Haziran için 30-31-30 karelerden oluşan bir tablo çıktı ortaya. Her karenin kenarına ayın kaçı olduğunu yazdım.
Planım şu, her gün kaç sayfa kitap okuduğumu not edicem. Ay sonunda da bir mühakeme yapıcam, bakalım durum ne diye.
Bana kalırsa işe yarayacak bir şey bu. Ve yapması da kolay. Eğer siz de benimle aynı sorundan yakınıyorsanız, öneririm.

Görüşmek üzere!

8 yorum:

  1. aylık belli bit ortalama hedeflemekte guzel olur bence aylık 3000 sayfa mesela o hedefe ulaşmak için daha fazla okursun belkıde gecersın gcersen kendıne bır hedıye gecemezsen bı arkadsına hedıye alırsın:)))

    YanıtlaSil
  2. Evet bende aynı sorundan yakınıyorum denemeye değer bir yönteme benziyor:)

    YanıtlaSil
  3. Tam da unuttuğum şeyi yazmışsınız aslında. Sonunda insanın kendisine bir ödül koyması her zaman için çok motive edici oluyor!

    YanıtlaSil
  4. iyi senle bir anlaşma yapalım o zaman bugunu ve dunu saymıyoruz geriye 28 gun kalıyor 2800 sayfa okuyacaksın :) okursan ben sana bır kıtap alacagım okuyamazsan sen bana ? anlaştık mı?? :)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir fikir gerçekten de; ben de iş-güç yoğunluğundan çok az kitap okuyorum, belki bunu deneyebilirim;)

    YanıtlaSil
  6. hordi meydan :) tek tek okuduğun kitapları yaz bakalım şiir kitabı kabul etmem :) hodri meydan .:)

    YanıtlaSil