21 Temmuz 2013 Pazar

Bir Psikiyatristin Gizli Defteri - Gary Small & Gigi Vorgan

Tahinli kurabiye ve kuru kayısı, enerjiden havalara uçmak isteyenler için
 
Geçen haftalarda psikolojiye, psikiyatriye ilgim bir anda artmıştı. Bu merak geldiği hızla geri gitti, bu esnada okuduğum kitaplar yanıma kar kaldı. 2010 yılında The Other Side of the Couch adı ile yayınlanan ve bu yıl NTV Yayınları tarafından basılan Bir Psikiyatristin Gizli Defteri son derece ilginç bir kitap. 15 hasta hikayesinden oluşan kitap psikiyatrist Gary Small'un otuz yıllık meslek hayatının en ilginç kısımlarını yakalamış, düzenlenip yayına hazır hale getirilmesinde ise eşi Gibi Vorgan yardımcı olmuş.
 
ABD'de her yıl tahmini dört yetişkinden biri, yani aşağı yukarı 60 milyon insan zihinsel bir hastalık yaşıyormuş. Dr. Small'un kitabı biraz da böylesine yaygın bir durumun tedavisinden, yani psikiyatriden korkan insanları rahatlatmak. Galiba bunu "bakın ne ilginç vakalar gördüm ben, hepsinin de vardı bir çözümü" diyerek yapıyor. Şaka bir yana, gerçekten çok çok ilginç durumlar var kitapta. Doktor tarafından bir dedektif edasıyla her biri tek tek çözülürken, insan kendi 'garip' davranışlarını sorgulamadan edemiyor.
 
Kitabın en sevdiğim yanı şu oldu: en sonda her vakada Dr. Small'un faydalandığı makalelerin, kitapların yani kaynakların ismi verilmiş. Hatta sadece yazılı kaynaklar değil, sadece bahsi geçen bir olayın bile detayları var. Vakti ve ilgisi olanların epey hoşuna gideceğini düşünüyorum. Kitaba dair pek de hoşuma gitmeyen ise Dr. Small'un tanıyı koymasıyla beraber hastaların sıkıntılarının pat diye ortadan kalkıvermesiydi. Yani hikayelerin sonlarının bağlanma şekli biraz yavan ve havada kalmış geldi bana. Buna rağmen ben epey yeni şey öğrendim konuya dair bu kitap sayesinde: katatonik şizofrenlerin gerekli tıbbı bakımı almadıklarında bakımsızlıktan hayatlarını kaybedebileceklerini, gereğinden fazla su içersek zehirlenip Alzheimer belirtileri gösterebileceğimizi, çocuk sahibi olmayı çok isteyen ama olamayan kadınlarda hamileliğin 'bebeksiz' bir halinin görülebileceğini...  
 
Kitabın Goodreads puanı 3.61/5. Ben 3 verdim, neden 4 değil bilmiyorum, ama 5 olmadığından eminim. Sherlock Holmes hikayelerini sevenler, psikiyatriye başlangıç seviyesinde ilgi duyanlar, parçalardan bütüne doğru gidip gizem çözme sevdalıları bu kitabı çok çok sevebilir. Dilinin tıbbı terimlerle dolu olmadığını, hatta son derece kolay anlaşılır olduğunu belirtmekte fayda var.

 

8 yorum:

  1. Gerçekten çok merak ettim şimdi. O bebeksiz hamilelik şeysini biliyordum. Katatonikler de kasılıp kaldıkları için mi ölebilirler? Hömm... Çok ilgi çekici bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence epey sevebilirsin, merak arttırıcı kitaplar her zaman iyidir (: Dili de yorucu değildi.

      Sil
  2. Benim de okunacaklar listemde sıradaki kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Epey hızla okunuyor, merakla, seversiniz sanırım (:

      Sil
  3. Irvin Yalom'un kitaplarını da öneririm bu
    konuda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Irvin Yalom hala okumadım ve çok merak ediyorum, en yakın zamanda okunacaklar listemde!

      Sil
  4. Benim psikolojimi bayağı bozuyor bu tür şeyler. Üniversitede 2 ders almıştım seçmeli; hep "bende bu kesin var!" diye diye delirerek çalışıyordum. Women of the Asylum şimdiye kadar okuduklarımdan en ilginç olanıydı sanırım (http://www.amazon.com/Women-Asylum-Voices-Behind-1840-1945/dp/0385474237/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1374653624&sr=1-1&keywords=women+of+the+asylum)

    YanıtlaSil
  5. Psikiyatri alanina ozel ilgim oldugundan dolayi kitapcida gorup kitabin ustune atlamisligim vardir sanirim :D Saka bir yana kitabi ben de cok begendim.Ozellikle arada hastaliklar ile ilgli verdigi bilgiler cok iyi ve akilda kalici oldu.Baska bu tarz kitap bulsam hemn alir okurum.Yorum icin tesekkurler.Ve her olayin cozumlenmesi bende de arka sokaklar dizisini hatirlatti :D

    YanıtlaSil