13 Temmuz 2013 Cumartesi

İngilizce kitap okumak isteyenlere tavsiyeler

Kedimin konumuzla hiç alakası yok. Ama bu sıcaklarda bu kadar tüylü olmanın ne kadar fena bir şey olduğunu görmenizi istedim. Bkz. sıcaktan bayılmak.


Başlıkta 'İngilizce kitaplar' dedim ama elbette oraya şu an öğrenmekte olduğunuz dili de yerleştirebilirsiniz. Nereden aklıma geldi peki? Dün blogun izleyicilerinden birinden bu konuda bir mail aldım, kısaca diyordu ki: İngilizce öğreniyorum, konuşma ve anlamada çok sıkıntı çekmesem de iş İngilizce kitap okumaya geldiğinde bocalıyorum. Ben de bunun üzerine birkaç şey önerdim kendisine, kendi deneyimlerime dayanarak çünkü çok benzer şeyleri ben de yaşadım 10-15 yıl önce. Tekrar hatırlatmakda fayda var belki; İngilizce öğretmeni değilim, pedagojik herhangi bir eğitim de almadım. Sadece kendi uyguladığım birkaç yöntemden bahsedeceğim, siz yine de birilerine daha danışabilirsiniz, zaten son derece basit şeyler ben bu yazıda sadece bir araya getirdim. Önce biraz kendi durumumdan bahsedeyim.

İngilizce'yi anaokulunda öğrenmeye başladım, dil öğrenme konusunda da hep istekliydim; yeni bir dili 6 yaşımda öğrenmeye başlamama kıyasla bu konuda istekli olmam bence daha büyük bir avantajdı benim için. 3. sınıfta gözüm okulun kütüphanesindeki İngilizce kitaplara gitmeye başladı, bol resimli olanlara. Bunları okumakta çok sıkıntı çekmedim. Sonrasında aklımı daha kalın kitaplar çelmeye başladı. Mesela Roald Dahl. Dahl'ın dili son derece yalın olsa da çok oyunludur ve yerel deyişlere bolca yer verir. 10 yaş civarı, İngilizce'yi yeni yeni öğrenen biri için yorucudur. The BFG'yi okumaya çalıştığımı hatırlıyorum. Hatta tam o dönemde babam yeni çıkan elektronik sözlüklerden almıştı, ilk on sayfada sözlüğü kullanarak, bir satırdaki on kelimeden yedisine bakarak okumaya çalışsam da kısa sürede pes etmiştim. Çünkü yorucu, sıkıcı ve güven kırıcıydı. Böyle keyifsiz okuma deneyimleri yaşamamak için neler yapılabilir?

  1. Dil seviyenizin üstündeki kitaplara göz koymayın. Çok daha çekiciler belki ama her seviye kitabın kelimeleri ve cümle yapıları ayrıdır, bu nedenle boşu boşuna kendinizi karmakarışık işlerin içinde bulabilirsiniz, bu da gereğinden fazla yorucu olur, okuma ve öğrenme isteğinizi kırabilir.
  2. Okumak için sürükleyici kitaplar seçin. Mesela yeni öğrendiğiniz dile hakim olmadan klasik eserleri o dilde okumaya kalkışmayın. Bir de, basitleştirilmiş klasik kitaplar var, hani Victor Hugo'dan yeni başlayan İngilizce seviyesine uygun Sefiller romanını okumayı tercih etmeyin. Her ne kadar şahane bir roman olsa da, daha eğlenceli ve 'hafif' bir şeyler okumaya çalışın. Polisiyeler, macera kitapları, Young-Adult seriler bu iş için çok uygun. Bir 90'lar çocuğu olarak ben Baby-sitter's Club serisi ve R.L. Stine'ın son derece korkunç kitaplarına çok şey borçluyum. Eminim şimdi çok daha fazla seçenek vardır.
  3. Bence kitap okurken yanınızda mutlaka kalem-kağıt bulundurun. Sözlük de bulundurun tabi. Bence elektronik sözlükler bu iş için epey uygun, fiyatları da öyle. Bilmediğiniz kelimelere baktıkça kitabın üstüne not alabilirsiniz. Ya da eski usül adres defterlerinden bir tane edinip, hani kenarında harf bölmeleri olan, ona da not alabilirsiniz. Böylece kendi küçük sözlüğünüz de oluşur. Yazdıkça kelime anlamları aklınızda daha çok kalır.
  4. Biraz daha ileri seviye kitaplara geçtiğinizde, daha önceden Türkçe çevirisini okuduğunuz ya da filmini izlediğiniz eserleri okumak işinizi kolaylaştırabilir. Aklınızda kalanlardan kopya çekerek kitap için kaybolmanın da önüne geçebilirsiniz.
  5. Kitap okumaya ek olarak, dili öğrenmenize yardımcı olacak diğer bir şey ise o dilde müzik dinlemek ve dizi, film izlemek. Özellikle izleme kısmında hem konuşulan dil hem de altyazılar İngilizce olursa, çok çok işinize yarayabilir, hem de sıkılmadan.
  6. Ve unutmamak lazım, yeni öğrendiğiniz dildeki her kelimeyi bilmenizin elbette imkanı yok. Hangi dilde okursanız okuyun, bilmediğiniz kelimeler karşınıza çıkacak, ancak sayıları zaman içinde azalacaktır. Bu yüzden sözlüğe bakmayı bir külfet olarak görmemek lazım.

Kısa bir süre önce blogda İngilizce yeni öğrenen çocuklar ve gençlerin ilgilerini çekeceğini düşündüğüm kitaplara dair bir liste hazırlamıştım. Merak ederseniz şuradan bakabilirsiniz.

Benim aklıma gelenler bunlar. Dil öğrenmeyi sadece dil bilgisi yapılarından ibaret sanmamak lazım sanırım. Bu kuralların dilin günlük ve aynı zamanda edebi kullanımı içinde nasıl şekillendiğini de görmek iyidir. Hem okumak da eğlencelidir.

6 yorum:

  1. Kedi lokum olmuş ya, ağzını burnunu yediğim:)))

    YanıtlaSil
  2. O tüy yumağını yerim ! Küçük dişlerinden de öperim ^^
    Yds'yi biliyorsundur, ben de 1 Eylül'deki sınava gireceğim. Ama baya zor olduğunu söylemem gerek. Dil öğrenmeye bende meraklıydım, ama senin gibi şanslı olanlardan değilim maalesef. Anaokulundan itibaren başlamak bence büyük şans.
    Dediğin yöntemleri uygulayacağım, belki sınava da bir faydası dokunur ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınav için de uygula ama sonra da devam ettir bence (:

      Sil
  3. Ya peki bir şey soracağım bu kitapları nereden alabiliriz. Tabi ingilizce olarak

    YanıtlaSil