Belki de okuma eylemini böylesine mekanikleştirip, kitabı bitirmeyi nihai hedef yapmama kzııyor ya da anlam veremiyorsunuz. Ama belki sizin de elinizde aynı kitaplar aylarca dönüp dolaşsaydı, siz de benim gibi zıvanadan çıkabilirdiniz. Nitekim bende öyle oldu. Bu kitaplar bitmeliydi. İkisi bitti, ikisi kaldı. Belki şuna da açıklık getirmekte fayda var. Daha önce bir anket yazısında sanırım artık okuyamadığım kitapları çok da zorlamadığımı, çünkü okumanın bir keyif işi olduğunu, okunacak daha çok kitap olduğunu vs. yazmıştım. Ki hala öyle düşünüyorum. Bugün giriştiğim işte farklı olarak, ben bu kitapları severek okudum, sevdiğim kitaplar oldular yani. Sadece bitmediler, bitemediler, bin türlü sebepten ötürü.
Taktiklere gelecek olursak, eğer sizin de elinizin altında yarım yarım kalmış kitaplar varsa şöyle şöyle yapabilirsiniz...
- Öncelikle işe bu kitapları gözünüze hep çarpacakları bir yere koymakla başlayın. Üst üste istiflenmiş olarak masanızın üstüne, mutfak tezgahından bir kenara ya da yatağınızın başucuna. Böylece üzerinize binen vicdan azabı dayanılmaz bir hal alacaktır.
- Vicdan azabından başlamışken, belki çok materyalist ve ayıp olacak ama fiyat etiketlerine bakıp bu bir türlü okuyamadığınız kitaplara zamanında ne kadar para verdiğinizi hesaplayabilirsiniz. Vicdan azabı çığ olup yuvarlanacaktır.
- Şimdiye kadar negatif itkilerden faydalandık. Biraz da pozitiflere bakalım. Bahsi geçen kitapların içinden başarıyla bitirdikleriniz oldukça, okunmuş kitap istifine ya da rafına ekleyebilirsiniz. Okunmuş kitaplarınızın sayısı arttıkça garip bir şekilde kendinizi de iyi hissedeceksiniz.
- Okunmuş kitap listeleri de işinize yarayabilir. Bu listeyi buzdolabı ya da mantar panonuza asabilir, liste uzadıkça mutluluktan havalara zıplayabilirsiniz.
- Ödül yöntemi çocuklar ve köpekler üzerinde etkili olduğu kadar biz yetişkinleri de hizaya getirmede birebir. Birinci yöntem, yarım kalmış kitaplar bitmeden yeni kitap almamak olabilir (ben bu konuda çok başarılı değilim). Tam tersini uygulayıp, kitap bittikçe yeni bir kitap alırsanız da ödül yöntemi olmuş oluyor Diğer yöntem ise kitaplar birer birer okundukça, illa yeni bir kitap olmak zorunda değil, kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Ödül size kalmış. İlla kitap olmak zorunda değil.
- Okuma takvimleri de oldukça etkili bence. Şurada eski bir yazımda nasıl bir şey olduğunda bahsetmiştim. Yarım kalmış kitapları bitirmenize yardımcı olmakla kalmayacak, bu minik takvimler bana kalırsa belirli bir okuma disiplini de kazandıracaktır.
- Benim bir diğer sıklıkla başvurduğum yöntem ise, bitmeyen o kitaba karşı ilgimi ve merakımı tekrar alevlendirmek için kitap üzerine bloglardan, incelemelerden, şuradan buradan yazılar okumak. 100% çalışıyor.
- Eğer o bitmeyen kitap bir seriye aitse, ondan sonra gelen kitap hakkında bir şeyler okuyun ve meraklanın. Her ilişkiye heyecan lazım.
- Ve son olarak belki kitabın filmi varsa izleyip, kitapların filmlerinden her zaman daha iyi oldukları gerçeğini aklınızdan çıkarmayın. Çıkarmayın ki dönüp kitabı okuyun, bu sefer bitirin.
Sevgiler.