4 Mayıs 2013 Cumartesi

Pomodoro Tekniği


Sürekli dikkati dağınık olanlar, masanın başını oturup da yapması gereken hariç her işi yapanlar, bu yazı size!
Ben çok çalışan biriyim. Kelimenin tam anlamıyla da bir ineğim. Hep de böyle oldu. Ama sevimsiz ineklerden olduğumu düşünmüyorum. Her çalışma materyalimi paylaşırım, saatlerce başkasına ders de anlatırım. Ancak son zamanlarda dikkatim biraz dağınık, onu da yapacak çok fazla şey olmasına bağlıyorum. Aslında bunun da üstesinden biraz şöyle gelmeye çalışıyorum: Çok uzun listeler yapmak yerine kısa kısa hedefler koyuyorum önüme ki hem gözüm korkmasın hem de moralim bozulmasın. Şimdi bahsedeceğim teknik ise arkadaşımdan duyduğum bir şey.
Pomodoro Tekniği tarifi:
1.       Yapacağınız işe karar verin

2.       Alarmı 25 dakika sonrasına kurun

3.       25 dakika boyunca hiç ara vermeden, yerinizden kalkmadan çalışın

4.       25 dakika sonunda 3-5 dakikalık bir mola verin

5.       Tekrar 25 dakika sonrasına alarm kurun
Bu döngü böyle sürüp gidiyor. 4 kere 25 dakika çalıştıktan sonra 15-30 dakikalık kısmen daha uzun bir ara verebiliyorsunuz. Kulağa nasıl geliyor bilmiyorum ama bence denemeden burun kıvırmayın.
Daha detaylı bilgi ve Pomodoro ne demekmiş öğrenmek için de şurayı tıktıklayabilirsiniz.

17 yorum:

  1. Bu hafta sonu çok çok işime yaradı bu öneri. Eskiden çok iyi çalışırdım. Epeydir odaklanma sorunum oluyordu. İmdadıma yetişti bu öneri. Teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşine yaradığna sevindim, ben de epey faydalandım geçen hafta (:

      Sil
  2. Sürekli dikkati dağınık olan ve odaklanma problemi yaşayan biri olarak "Pomodoro Tekniği"ni kullanmayı düşünüyorum ama sanırım önce masanın başına oturabilmek gerekiyor :)Teşekkürler ama paylaşım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun, bu da bir adım (: Umarım işine yarar masa başına oturabildikten sonra (:

      Sil
  3. Bunun basılı kitabını Türkiye'de bulabilme şansım olsa alacağım. Çünkü elimde somut bir şekilde olunca motivasyonum artıyor. Umarım bulurum ve ayrıca teşekkür ederim bu güzel yazı için :)

    YanıtlaSil
  4. Ha bire ara verilmez ki kardeşim dikkatin daha da dağılır öğrendiklerinin hepsini unutursun olmaz beğenmedim..

    YanıtlaSil
  5. Peki Siz Deneyipde Yeterli Oldumu Bu Teknik ? :)

    YanıtlaSil
  6. Şimdi başlicam olursa inşallah işleriniz rast gider Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Ben bu tekniği başarılı buldum. Sümeyye 25 dakika az değil mi diye sormuş. Bence önemli olan 25, 35 dakikalık çalışma ve 5-10 dakikalık molalar vermek. Daha fazla çalışmak verimsiz oluyor, insanın beyni yoruluyor. Bir de molalara sadık kalmak şart :)

    YanıtlaSil
  8. Çok teşekkür ederim. Baya işime yaradı. Güzel buldum😊

    YanıtlaSil
  9. teog için nasıl olmalı bu teknik?

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar,


    Zaman hepimiz için en değerli kaynaklardan biri. Zamanı etkili kullanmak, işlerimizden verim almamızı sağlıyor ancak bu hiç de kolay değil. 1980'lerde Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiş olan Pomodoro Tekniği, zaman yönetimi konusunda problemler yaşayan kişilere, oldukça fayda sağlamış bir tekniktir. Zamanı etkili kullanmak için siz de Pomodoro Tekniği’nden faydalanabilir, işlerinizi kolaylıkla yoluna koyabilirsiniz. Bu konuyla ilgili ben de sizinle makalemi paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/pomodoro-teknigi-ile-zamani-verimli-kullanin


    Keyifli okumalar dilerim, sağlıcakla kalın.
    www.ebrubektasoglu.com

    YanıtlaSil