26 Temmuz 2012 Perşembe

Bitirilmeyi Bekleyen Kitaplar Operasyonu: Taktikler ve Çözüm Önerileri.

Daha önce de sanırım bloga yazmıştım, bu aralar aynı anda birden fazla kitap okuyorum (sayıyı vermeye çekindim, garipsersiniz diye) hem de bazıları uzuyor da uzuyor. Sakız gibi. Bin beteri, kitabın iyi olup olmamasından da bağımsız. Daha çok yaz sıcağı ve benim gelgitli ruh halimle alakalı sanırım. Her neyse. Ama bugün masanın üzerindeki yığını görünce canıma tak etti. Yorgun argın eve gelmeme rağmen hızlı bir duş sonrası dün yaptığım püreden birkaç kaşık alıp çantamı da alıp bir kafeye doğru yola çıktım. Çantamda neler vardı peki? Dört adet bitmelerine 20-30 sayfa kalmış kitap, not defteri, cüzdan, telefon vs. Bu sefer niyetim ciddiydi ve bu kitapların en azından ikisi bitmeden eve dönmek bana yasaktı. Bu yazıda, sizin de elinizi altında böyle kitaplar varsa neler yapıp da bitirip, içinizi ferahaltabileceğinizden bahsedeceğim. Benim izlediğim/uyguladığım birkaç tane de taktik vereceğim.


Belki de okuma eylemini böylesine mekanikleştirip, kitabı bitirmeyi nihai hedef yapmama kzııyor ya da anlam veremiyorsunuz. Ama belki sizin de elinizde aynı kitaplar aylarca dönüp dolaşsaydı, siz de benim gibi zıvanadan çıkabilirdiniz. Nitekim bende öyle oldu. Bu kitaplar bitmeliydi. İkisi bitti, ikisi kaldı. Belki şuna da açıklık getirmekte fayda var. Daha önce bir anket yazısında sanırım artık okuyamadığım kitapları çok da zorlamadığımı, çünkü okumanın bir keyif işi olduğunu, okunacak daha çok kitap olduğunu vs. yazmıştım. Ki hala öyle düşünüyorum. Bugün giriştiğim işte farklı olarak,  ben bu kitapları severek okudum, sevdiğim kitaplar oldular yani. Sadece bitmediler, bitemediler, bin türlü sebepten ötürü.


Taktiklere gelecek olursak, eğer sizin de elinizin altında yarım yarım kalmış kitaplar varsa şöyle şöyle yapabilirsiniz...


  • Öncelikle işe bu kitapları gözünüze hep çarpacakları bir yere koymakla başlayın. Üst üste istiflenmiş olarak masanızın üstüne, mutfak tezgahından bir kenara ya da yatağınızın başucuna. Böylece üzerinize binen vicdan azabı dayanılmaz bir hal alacaktır.

  • Vicdan azabından başlamışken, belki çok materyalist ve ayıp olacak ama fiyat etiketlerine bakıp bu bir türlü okuyamadığınız kitaplara zamanında ne kadar para verdiğinizi hesaplayabilirsiniz. Vicdan azabı çığ olup yuvarlanacaktır.

  • Şimdiye kadar negatif itkilerden faydalandık. Biraz da pozitiflere bakalım. Bahsi geçen kitapların içinden başarıyla bitirdikleriniz oldukça, okunmuş kitap istifine ya da rafına ekleyebilirsiniz. Okunmuş kitaplarınızın sayısı arttıkça garip bir şekilde kendinizi de  iyi hissedeceksiniz. 

  • Okunmuş kitap listeleri de işinize yarayabilir. Bu listeyi buzdolabı ya da mantar panonuza asabilir, liste uzadıkça mutluluktan havalara zıplayabilirsiniz.

  • Ödül yöntemi çocuklar ve köpekler üzerinde etkili olduğu kadar biz yetişkinleri de hizaya getirmede birebir.  Birinci yöntem, yarım kalmış kitaplar bitmeden yeni kitap almamak olabilir (ben bu konuda çok başarılı değilim). Tam tersini uygulayıp, kitap bittikçe yeni bir kitap alırsanız da ödül yöntemi olmuş oluyor Diğer yöntem ise kitaplar birer birer okundukça, illa yeni bir kitap olmak zorunda değil, kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Ödül size kalmış. İlla kitap olmak zorunda değil. 

  • Okuma takvimleri de oldukça etkili bence. Şurada eski bir yazımda nasıl bir şey olduğunda bahsetmiştim. Yarım kalmış kitapları bitirmenize yardımcı olmakla kalmayacak, bu minik takvimler bana kalırsa belirli bir okuma disiplini de kazandıracaktır.

  • Benim bir diğer sıklıkla başvurduğum yöntem ise, bitmeyen o kitaba karşı ilgimi ve merakımı tekrar alevlendirmek için kitap üzerine bloglardan, incelemelerden, şuradan buradan yazılar okumak. 100% çalışıyor.

  • Eğer o bitmeyen kitap bir seriye aitse, ondan sonra gelen kitap hakkında bir şeyler okuyun ve meraklanın. Her ilişkiye heyecan lazım.

  • Ve son olarak belki kitabın filmi varsa izleyip, kitapların filmlerinden her zaman daha iyi oldukları gerçeğini aklınızdan çıkarmayın. Çıkarmayın ki dönüp kitabı okuyun, bu sefer bitirin.



Sevgiler.



8 yorum:

  1. güzel fikirler gerçekten, ben de eskiden elimde bir sürü bitirilmeyi bekleyen kitapla gezinip hiç birini bitirememekten muzdariptim, sonra baktım olmuyor, vicdan muhasebesi hep bana eksi yazıyor.Ben de artık en fazla 2 kitap okuyorum aynı anda , daha fazlasına gönlüm gitse de acayip bir irade ile kesinlikle başka kitap başlamıyorum ve max. 3 gün veriyorum bitirmek için kendime, ki blogum bu konuda bana teşviktir.Bloga baktığımda okuduğum kitap 2 gündür elimde ise işi gücü bırakıp , kitabı bitiriyorum...

    YanıtlaSil
  2. taktikler harika
    ve seni tebrik ediyorum aynı anda birden başka kitap okuyabildiğin için
    ben elimde bir kitap varken bırak başka kitabı da beraber okumak yüzümü bile çevirmem kitaplara :)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel tavsiyeler bende bu tavsiyelere uyacağım çok beğendim:)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı olmuş her zamanki gibi. Ben de kitap okuma planları oluşturuyorum, senin minik takvimler gibi; mesela şu kadar günde şu kadar sayfa okumalıyım gibi, çok seviyorum bu yöntemi;)

    YanıtlaSil
  5. Tam da şu günlerde elimde süründüğünden şikayet ettiğim bir kitap vardı, benim için çok iyi oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Ben aynı anda ikiden fazla kitap okuyorum. Bu iki kitaptan biri de hep e-kitap oluyor ama öyle ya da böyle o iki kitaptan birini daha çok sevip hızlıca bitiriyorum. Kendimi disipline etmek için de o ikinci kitap bitmeden yeni bir kitaba başlamıyorum. Şimdilik iyi gidiyor. Hem evde beklenenler okunuyor, hem amazon'dan şuursuzca aldığım e-kitaplar bitiyor. Kaç sayfa okuduğumu da her zaman takip ederim. Günlük ortalamam son 3 yıldır 50-55 sayfa arasında gidiyor. Finansçı olduğum için okuduğum kitaplarla ilgili excelde çeşit çeşit tablolarım var: Yok kaç sayfa okudum, yok ortalam kaç TL harcadım gibi. Bunları bir düzene oturttum. Bu ara gayretlerim alıp da okumadıklarımı listelemeye, disipline etmeye odaklandı. Aldıkça alıyor insan, sonu yok valla :)

    YanıtlaSil
  7. sen okuma ritüelinin bir üst kısmında olduğun için :) ancak ben de birden fazla kitabı aynı anda okuyamasam da sarmayıp yarım bıraktığım kitaplar oluyor. bakalım bu yöntemler onların üzerinde işe yararlar mı ? ..

    YanıtlaSil
  8. Benim de şöyle bir sıkıntım var: Elimde okunmayı bekleyen 150 civarı kitap var. Bir grup satın alıp, daha onları bitirmeden, yeni çıkanlardan iştahlanıp, internette indirim dönemlerinde dayanamayıp yine alıyorum. Şimdi de listemi sürekli gözden geçirerek, ilk okunacakları işaretleyip, sonra tekrar eleme yaparken diğerlerine de kıyamıyorum tabii. Böyle kıvranıp duruyorum.

    YanıtlaSil