8 Eylül 2013 Pazar

Londra'nın En Güzel Kitapçıları, #1


Aslında ayrı bir yazıda haber vermeyi planlıyordum, kısmet bu yazıyaymış, yakın zamanda Londra yolcusuyum. Yani Ekim’den itibaren blogda sık sık bu şehre ait yazılar okuyacaksın. Umarım ilginizi çeker. Ben epey heyecanlı ve mutluyum, bakalım neler olacak.

Geçen akşam canım epey sıkıldı bomboş oturmaktan, erkek arkadaşımın tavsiyesiyle Londra’daki pek güzel kitapçıların bir listesini hazırladım. İnternette halihazırda yayınlanmış listelerden yardım aldım. Elbette 10 maddelik bir listeye sığmadılar, bu yazı Londra kitapçılarına dair hazırlayacağım listeler serisinin ilki olsun. 

Bizim planımız her haftasonu olmasa da sık sık listeden seçtiğimiz bir tanesine gitmek, bir şeyler okumak, dolanmak. Elbette gezdikçe her kitapçının ayrıntılı yazısını paylaşacağım blogda. Şimdilik isterseniz sizler de listeye bir göz atın bakalım, ilk hangisine gitmeli ki acaba?

1. Blackwell's: Charing Cross Road'da yer alan bu kitapçı bir çok listede ilk sırada yer alıyor. 1995 yılında açılmış ve ağırlıklı olarak akademik kitaplar bulunduruyor. Buraya sık sık uğrayacağımdan eminim.

2. Daunt Books: Marylebone High Street'de bulunan bu kitapçının diğerlerinden farkı ise kitapları alfabetik değil de ülkelere göre sıralaması. Sırf böylesine farklı bir kitap inceleme deneyimi için bile gidilesi bana kalırsa.

3.Foyles: 5 katlı bu kitapçı ise 1906'dan beri açık, Charing Cross Road'da. Londra'daki kitapçılar arasında en fazla kitap sayısına sahip olan Foyles. İçerisinde bir de Ray's Jazz Cafe adını taşıyan bir cafe var, işte orada kahvemi içerken bir şeyler okumak için epey sabırsızlanıyorum. Unutmadan, bir de sanat galerisi varmış.

4. Hatchards: Londra'ya gidip de bu kitapçıya uğramayanları epey kınıyorlar anladığım kadarıyla. 1797'den beri ayakta olan Hatchards tahmin edebileceğiniz üzere Londra'nın en eski kitapçısı. Dini kitap koleksiyonu ise epey ünlü.

5. Oxfam Bookshop: Oxfam İngiltere'de faaliyette olan epey köklü bir hayır kuruluşu. Bu kitapçıda ise ikinci el kitaplar arasından dilediğinizi seçebilir, ödediğiniz paranın hayırlara vesile olacağından emin olabilirsiniz. Unutmadan ekleyeyim, Oxfam Bookshop Avrupa'nın en büyük ikinci el kitap satan kitapçısı aynı zamanda.

6. Stanford's: Edward Stanford tarafından 1853 yılında Covent Garden yakınlarında açılan bu kitapçı ise gezi kitapları ve haritalar konusunda gidilecek ilk adres. Müşterileri arasında Florence Nightingale bile varmış zamanında.

7. Southbank Book Market: Kesinlikle gitmeyi aklıma koyduğum yerlerden biri de bu ikinci el kitap pazarı. Waterloo Köprüsü'nün altında her gün kurulan bu pazarda dilediğiniz kadar dolaşabilir, binlerce kitap arasından istediklerinizi göreceli olarak daha ucuz fiyata satın alabilirsiniz.

8. Waterstone's: İngilizlerin ünlü Piccadilly Caddesi'nde yer alan bu kitapçı ise Avrupa'nın en büyük kitapçısı, 8 katlı. Kitap raflarının toplam uzunluğu (eğer yanlış okumadıysam) 13 kilometreyi buluyor. İçerisinde bir bar, restoran, sanat galerisi ve hediyelik eşyaların satıldığı bir bölüm de var. Ünlü yazarların imza günlerine burada denk gelebilirsiniz.

9. Magma: Sanat kitaplarına meraklı olanların gideceği adres ise burası olmalı. Zor bulunan yayınlar, birbirinden ilginç hediyelik eşyalar Magma'da. Sırf graffiti üzerine bir bölümleri bile varmış. Yolunuz Earlham Caddesi'ne düşerse buraya uğramayı unutmayın.

10. Lutyens & Rubinstein: Ünlü Notting Hill (Aşk Engel Tanımaz) filmindeki kitapçı işte burası. Kensington Park Road'a gelirseniz mutlaka uğrayın. Geniş koleksiyonları ile ünlü, e tabi bir de filmde yer alışıyla.

Ben şu ve şu sitelere göz attım bu listeyi hazırlarken, dilleri İngilizce, kitapçıların fotoğraflarına da bakabilirsiniz.


3 yorum:

  1. Londra'ya turistik amaçlı bir gezi mi olucak acaba? Kütüphaneler bir harika.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Okuyan Kedi, Londra'da bir de Bookmarks diye bir kitapci var. Burasi sosyalist/marksist kulliyatin bulunabilecegi cok harika bir yer. Ikinci el kitaplar da var. Ben oraya da bir ugrayin derim. http://www.bookmarksbookshop.co.uk/cgi/store/bookmark.cgi

    YanıtlaSil
  3. Sen gidince biz de gitmiş sayılacağız o zaman, ne güzel :)

    YanıtlaSil