8 Eylül 2013 Pazar

Benim ideal ajanda sayfam ve birkaç öneri


Kendi Ajandamı Nasıl Hazırladım? yazısını bir kerede uzunca yazmaktansa böyle parça parça anlatmak istedim. İşte bu da benim ideal ajanda sayfam.

Öncelikle, ajandaya dönüştürmek için evde boş boş duran çizgili defterlerden bir tanesini seçtim. Çok kalın değil, en faz üç aylık bir ajanda olacak tahminen. Böylelikle hem çantamda çok ağırlık yapmayacak, hem de eper hazırladığım bu taslaktan sıkılırsam yerine farklı bir şeyler deneyebileceğim.

Benim hazırladığım, yukarıda gördüğünüz sayfa düzenine gelecek olursak, "Bugün Yapılacaklar" kısmı geniş geniş ve ben bu taslağa eklemeyi unutmuş olsam da, yaptıkça işaretlemek üzere minik kutucuklar var. "Ne çalışılacak?" kısmı da önemli benim için, aldığım dersler, okumam gerekenler, teslimler hiç bitmediğinden. Diğer minik yerler size biraz saçma ya da komik gelmiş olabilir ama açıklayabilirim.

Buna benzer taslakları internette gördüm ve gerçekten çok işe yarar göründü gözüme. Siz su içmenin önemini kavramış insanlardan olabilirsiniz ancak ben bunu 23 yılda başaramadım. Çok az su içiyorum, susamıyorum, aklıma bile gelmiyor. Belki böyle bir ajanda sayfası bana su içmem gerektiğini hatırlatır. İçtiğim her bardak su için bir çentik atmayı planlıyorum. Meyve sorunum da su sorunuma benziyor, pek meyve de yemiyorum. Kısacası ben çok sağlıklı beslenmiyorum. Meyve kutucuğuna da yediğim her meyve için bir çarpı koymayı düşünüyorum. 

"Sayfa" kısmına o gün okuduğum toplam kitap sayfasını yazmayı planlıyorum. Ay sonunda toplam kaç sayfa okuduğumu hesaplamak eğlenceli olabilir. "Para" kısmına ise günlük harcamalarımı eklemeyi düşündüm. Günlük bir gelirim yok, neden 'artı' koydum bilmiyorum. Onu düzeltmem lazım. 'Blog' kısmında da, o gün yeni yazı eklediysem kutuya bir işaret koymayı planlıyorum.

Bana şu haliyle epey kullanışlı geldi. Ajanda hazırlamayı düşünenlere bir kaç önerim var:

  • Siz de benim gibi, önceden bir şeyler düşünmek, taslak hazırlamak için defterinizden 2-3 sayfa ayırın. Sonra da en sevdiğiniz haline karar verdikten sonra ajandayı oluşturmaya başlayın.
  • Ancak ajandayı oluşturmadan önce elinize kalem-kağıt alıp düşünün. Sizin için bir ajandada neler olması lazım? Mesela benimkiler şunlar:
    • Günlük planlayıcı
    • Aylık planlayıcı
    • Doğumgünü listesi
    • Alışveriş listesi
    • Okunmuş Kitaplar Listesi
    • Konferans Listesi
    • Arka ve ön kapağa minik cepler
    • Blog fikirleri için bol bol boş sayfa
  • Evet, her gün için elinizle bunu hazırlamak biraz oyalayıcı olabilir. Benim önerim, bir oturuşta 365 günü hazırlamamanız, zaten kimse de buna cesaret edemez sanırım (: Bir taslak çıkarın, onu bir ay için hazırlayın. Yani 30 sayfalık hazırlayın, bir ay boyunca kullanın. Eğer kullanışlı gelirse, sonraki ayı da hazırlayın. Baktınız olmadı, yeni bir şeyler hazırlayın.
  • İster bu ajanda için evinizdeki boş defterleri kullanın, ister kullanılmış defterlerinizden arta kalmış boş sayfaları delgeçle deldikten sonra minik boyda bir klasöre geçirin. İkisi de işinizi görür, hem de son derece hesaplı olur.
  • Cesaret edip çizgisiz deftere hazırlarsanız ajandanızı, ve çizim kabiliyetiniz de varsa, her sayfaya belki minik minik bir şeyler çizebilirsiniz.
  • İnternette "daily planner" diye arattığınızda epey alternatif gelecek önünüze, onlardan fikir alabilirsiniz.
  • Eğer sizin de benim gibi çantanız her zaman çok ağırsa belki minik, ince bir defter alıp aylık ajandalar hazırlayabilirsiniz. 12 minik defteri renkli renkli kaplar ve onlara minik bir kutu ayarlarsanız, kimsede olmayan bir ajanda setiniz bile olabilir (Moleskine sanırım böyle bir şey çıkarmıştı).
  • Benim hazırladığım size çok renksiz gelmiş olabilir. Ben sadece siyah kalem kullandım, çünkü yazılarda renkli kalem kullanmayı planlıyorum. Siz isterseniz çok daha neşeli, renkli, simli, çıkartmalı vs. bir sayfa hazırlayabilirsiniz.
  • Benim defterimin sayfaları çok kalın değilmiş. Siyah kalemi de böyle bol bol kullanınca elbette sayfanın arkasına geçti. Ama bence kötü olmadı, böylece bana not almak için bol bol alan kaldı. Yani bu sayfanın arkası da 1 Ekim'e ait. Kimin ajandasında bir güne iki sayfa düşüyor başka (:
  • Ben özellikle cetvel kullanmadım, çünkü yamuk çizgiler bana daha sevimli geliyor. Siz net çizgilerden yanaysanız, cetveli hatta belki pergeli yanınızdan eksik etmeyin.
  • Su, meyve, blog yerine neler koyabilirsiniz? Belki o akşamın yemekte ne olacağını ekleyebilirsiniz. Randevulara daha geniş yer ayırabilirsiniz. Eğer her gün yapmanız gereken bir şey varsa (kediye mama koymak, ilaç içmek vs.) onu ekleyebilirsiniz. Sporla ilgili bir şeyler konulabilir belki? Benim aklıma şimdilik bunlar geldi.
Kendi Ajandamı Nasıl Hazırladım? yazıları bunla sınırlı kalmayacak. Tahminen yarın, ajandamın geri kalan sayfaları için neler planladığımı göreceksiniz. Alışveriş listeleri, aylık planlar için de aklımda birkaç fikir var. Bir de üstte gördüğünüz sayfa düzenine alternatif bir şeyler hazırlamaya çalışacağım. 

Umarım beğenmişsinizdir (:

26 yorum:

  1. Çok güzel bir fikir.Merakla beklemiştim bu postu,hızlı geldi :) Devamını da merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, bugün son halini koymayı planlıyorum (:

      Sil
  2. çok güzel ve şirin olmuş bende özendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, kolay gelsin eğer yapacak olursanız, zaten pek zor da bir iş değil (:

      Sil
  3. Aaa, ben de böyle şeyler yapıyorum, kendime benzettim sizin bu huyunuzu!

    Kafa Dergi ve Ters Düz'e mutlaka bekliyorum o zaman! :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel olmuş :) Ben de özendim ve yapmayı düşünüyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, yapın bence de, hem masrafsız, hem eğlenceli, hem de kullanışlı (:

      Sil
  5. Çok güzel bir fikir bu! Ben de kendi ajandamı yapmak istiyorum! *.*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yap yap, yapması da çok eğlenceli (:

      Sil
    2. Bu yıl yürüyüş yapmayı düşünüyorum bol bol.
      O yüzden bir de onu ekleyeceğim ajandama ben *.*

      Sil
  6. Bu fikir çok hoşuma gitti ve aklıma alternatif olarak evlilik hazırlığında olanlar için böyle bir planlayıcı oluşturulabileceği geldi :) Kapak olarak nasıl bir şey düşündüğünüzü de merak ettim açıkçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet, şu an için öyle bir iş içinde olmadığımdan benim aklıma gelmedi ama evlilik defteri de yapılabilir, çok da kullanışlı olur (:

      Sil
  7. Sayfa tasarımı çok hoş en gerekliler için iyi bir toplama,bayıldım ! ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, epey kullanışlı olacak gibi (:

      Sil
  8. bitmiş halini merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence pek fena olmadı bitmiş hali, bugün fotoğraflarla beraber bloga koymayı planlıyorum (:

      Sil
  9. Gerçekten yaratıcı çözümlerle ve çizimlerle yaptığın işleri hayranlıkla takip ediyorum. İlerde kişiye özel tasarımlar yapıp satmaya karar verirsen haber ver olur mu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha çok teşekkürler, bir gün öyle bir işe kalkışırsam sana özel bir paket hazırlar yollarım zaten (:

      Sil
  10. Harika bir fikir olmuş. Kişiye özel olması en güzel yanı. Yapım işinin altından kalkabileceğimi bilsem hemen başlarım heralde hazırlamaya :)

    YanıtlaSil
  11. Teşekkür ederim tam istediğim ve aradığım gibi :)

    YanıtlaSil
  12. Teşekkür ederim tam istediğim ve aradığım gibi :)

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Okuyan Kedi :)

    Hayatımı plansızlıktan dolayı israf ettiğimi düşünüyorum ve israfın haram olduğunu da biliyorum :) Günlük motive edici bir planlayıcı ararken rastladım yazına. Epey faydalı oldu. Hemen bugün ben de 1 tane hazırlamaya çalışacağım. Bakarsın yıllardır yazmadığım bloguma bile bir şeyler yazmaya başlarım. Teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  14. Günün fotoğrafı niteliğinde bir sistem çıkmış ortaya. İlham alacağım kesin...

    YanıtlaSil
  15. Çol tatlı, çol güzel bir yazı olmuş. Ben de bloguna beklerim seni :)

    YanıtlaSil
  16. Ben yaptım saygalarımı bitirdilten sonra youtube kanalım fatmagül ak adresinde paylaşıcam takip ederseniz sevinirim

    YanıtlaSil