27 Ağustos 2012 Pazartesi

Bir kamuoyu yoklaması: Okuması zor kitaplar efsanesi.

Bu aralar, geceleri yatmadan önce ve sabah uyandıktan sonra yatakta ballanma esnasında (ballanma: anneanne dilinde uyanıp yatakta yuvarlanmacaya verilen ad) Harry Potter okuyorum. Yatak sınırları dışında ise dün elimde Milan Kundera'nın ünlü kitabı Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği vardı. Esasında ben ne akla hizmetse, lisede bu kitabı okumaya çalışıp, beceremeyip bir kenara kaldırmıştım. Onca yıl ardından elime aldığımda yine de yorucu bir kitap gibi geliyor bana. 

Edebiyat dergilerinde ve çeşitli mecralarda "Okuması Zor Kitaplar" altında çeşit çeşit listeler yayınlanıyor, yazarlara soruluyor, bu konu hakkında tartışmalar hep devam ediyor. Acaba bu etiket/tanım ne kadar doğru? Zor okunan kitap ne demek? Eserin okunmasını zorlaştıran ne? Bu zorluk her okuyucu için aynı zorluk mu? 

Ben böyle şeyleri düşündüğümde aklıma hemen yazar adı gelmez. En sevdiğim kitap ya da yazar sorulduğunda da aynı şey olur, boş gözlerle bakarım soruyu soranın suratına. Ancak bu sefer kendimden emin bir şekilde William S. Burrough kitapları ve Andrey Platonov'un Can'ı diyebiliyorum.

Sorular çok. Sizin görüşlerinizi merak ediyorum. Eğer bu konudaki görüşlerinizi yorum olarak bırakır, ya da mail atmak isterseniz (okuyanbirkedi@gmail.com) ben de bu görüşlerden oluşan bir yazı hazırlayabilirim. Bir nevi kamuoyu yoklaması. Okurken sizi yoran/zorlayan belki de sonuna gelemediğiniz kitapları eklemeyi de unutmayın!

Sevgiler (:

6 yorum:

  1. Ben 'zor okunan kitaptan' okunma süreci zorlu geçen kitapları anlıyorum. Senin de bahsettiğin orada, burada yayımlanan şu 'okunması zor olan kitaplar' listelerinde Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü görünce şaşırıyorum mesela. Elbette bu kitap ironik ve farklı yorumlara açık fakat ben bu kitabın yorumlarını düşünmeden salt roman olarak okurken hiç de zorlanmadım. Tanpınar'ın eski kelimeleri çok fazla kullanması bile okumamı zorlaştırmadı ve sıkıldığım olmadı.

    Zor okunan kitap deyince aklımda tek bir kitap gelir: Faulkner'ın Ses ve Öfke'si. Gerçi en son üç yıl önce bi okuma girişiminde bulunmuştum fakat başarılı olamamıştım. Şu an denesem muhtemelen bitiririm. Fakat cesaret edemiyorum. Benim için zor kitap, okurken anlamadığım ve zorlandığım kitaptır. Yani zor okunan kitap, okuma sürecinde sıkıntı yaşatan kitaptır.

    YanıtlaSil
  2. Zor okumadan kasıt nedir hep merak etmişimdir zaten:) Ama benim bakış açıma göre mesela Dostoyevski'nin kitapları olabilir.Tasviri ve felsefesi bol olan yapıtlardır.Ya da belki ''Denemeler''.Çünkü bu kitapların anlattığı daha doğrusu yazılarının görünen anlamlarından daha derin anlamlar çıkıyor.Her okuyuşunda farklı bir cümle tanımlanabiliyor.Benim aklıma ilk gelen kitap ise 'Dostoyevski-İnsancıklar' eseridir.

    YanıtlaSil
  3. Cortazar - Seksek. Okuma süreci hayli zorlu geçmiş olsa da eşsiz bir kitap diyebilirim.

    YanıtlaSil
  4. okunması zor olarak kötü çevirilmiş felsefe kitapları
    okundukça hayatı zorlaştıranlar olarak uyuyan adam, tutunamayanlar

    YanıtlaSil
  5. Balzac'ın istisnasız her kitabının ilk iki yüz sayfası... Goriot Baba, Vadideki Zambak... Hiç fark etmez. Ben böyle bir şey görmedim. Dostoyevski'nin Budala'sı bile su gibi akıyordu bu kitaplara kıyasla.

    YanıtlaSil
  6. Virginia Woolf - Mrs Dalloway, ömrümü yedi ömrümü :)

    YanıtlaSil