25 Ağustos 2012 Cumartesi

Harry Potter sevgim bambaşka.

Siz Harry Potter serisini kaç yaşında okumaya başladınız? 
Kendimle ilgili gurur duyduğum çok fazla şey yoktur. Hatta şimdi düşündüm de, başka bir şey de gelmedi aklıma. Ne diyordum, işte kendimle gurur duyduğum şey Harry Potter’ın ilk kitabı olan Harry Potter ve Felsefe Taşı’nı İzmir’de alan ilk çocuklardan biri olmam. Hatta o zamanlar çevirmeni farklıydı, hatta kitabın adı bile Harry Potter ve Büyülü Taş idi. Hatta bunlardan geçen yaz yine bir Harry Potter yazısında yazmış bile olabilirim. Elimde değil, Harry Potter dendi mi bu birinciliğimle övünmeden duramam.
Kitap şimdi yanımda olmadığından tam tarih veremiyorum ama ben serinin ilk kitabını sanırım 4. ya da 5. Sınıfa giderken okumuştum. Bayılmıştım. Sonraki kitapların kısmen daha ince olanlarının bir gecede bittiğini bile hatırlarım. Sonra kendime bir Harry Potter defteri yapmıştım. Hogwarts’ın krokilerinden tutun da adı kitapların birinde sadece bir kez geçen karakterleri bile not almıştım. Günlüğüm, bardağım, çantam ve aklınıza gelebilecek her şey Harry Potterlıydı. E tabi bir de insanlar beni filmin Hermione’sine benzettiklerinde pek sevinirdim.
Serinin ilk kitabının ilk baskılarından birine sahip olmanın getirdiği yersiz gururun yanısıra gerçekten bana epey anlamlı gelen başka bir şey var. Ben dediğim gibi 10-11 yaşlarımdayken okumaya başladım seriyi. Çocukluğun güzel yıllarına epey de güzel eşlik etti, hayal gücü, yaratıcılık derken epey etkilendim ben bu alternatif dünyadan. Diğer bir örnekse, erkek arkadaşım. 25 yaşında ve daha birkaç ay önce okudu, bitirdi Harry Potterları. Tüm seriyi iki hafta gibi kısa bir sürede. Çok sevdi sevmesine de onlu yaşlarda okumaya benzedi  mi o okuma deneyimi bilmiyorum. Elbette farklıdır, ayrı bir güzelliği de vardır ama ben yine de kendimi ve benim gibi Harry, Ron ve Hermionie ile beraber büyüyenleri daha şanslı görüyorum.
Genelde okuduğum bir kitabı tekrar tekrar dönüp okumayı sevmem. İstisnalar elbette var ama söz konusu Harry Potter olunca durum istisnai hali de aşıyor. Her yaz düzenli olarak bir kere daha okuyorum kitapları. Baştan sona. Mesela şimdi ikinci kitaptayım. Öyle işte, severim ben bu seriyi. Cambridge’da geceyarısı sıraya girip yeni kitaplardan birinin sabah satışa çıkmasını beklemişliğim bile var. Kısacası ,Harry Potter benim için epey şey ifade ediyor. Sizin için de mi?

2 yorum:

  1. Harry potter'la büyümedim ama hala bu yaşta bile filmlerini severek izlerim.Serinin görsel efektleri olsun,İngiltere'nin büyülü,masalsı sokakları olsun beni hep etkilemiştir.Kısacası ben bu seriye bayılıyorum :)

    YanıtlaSil
  2. ben Harry Potter serisini bir kaç sene önce okudum, yanı 30 yaşımda. Fanatiği oldum, hayatta en sevdiğim kitaplardan oldu.
    birkaç kere okudum seriyi, her okuyuşumda son kitapta ağlarım zır zır
    hani Neville "Harry! döneceğini biliyordum" diyor ya, işte tam orada açılıyor benim musluklar.
    evet benim için çok şey ifade ediyor HArry Potter serisi:)

    YanıtlaSil